Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka przepisu Edyty

A teraz przepis na znakomite, soczyste żeberka przepisu Edyty. Lista zakupów: żeberka wieprzowe, miód, masło i rozmaryn. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 60 g masła 
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki musztardy miodowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka posiekanego majeranku
  • ½ łyżeczki rozmarynu
  • sól 
  • pieprz 
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić.
    Większe kawałki podzielić na mniejsze porcję.
    Następnie do miseczki przełożyć masło.
    Dodać o niego miód, musztardę i sok z cytryny. 
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze majeranek i rozmaryn.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Wstawić do lodówki na całą noc.
    Następnego dnia ułożyć w naczyniu żaroodpornym. 
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 50 minut.
     
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *