Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marchewka

Marchewka z wody jako dodatek do drugiego dania

Składniki: 1 kg marchewki ½ szklanki bułki tartej 7 dkg masła sól, cukier do smaku Sposób przyrządzenia: Młodą marchewkę umyć, oskrobać i w całości ugotować w niewielkiej ilości wody, dodać do smaku sól, cukier i część masła. Gotować do miękkości tak, aby wyparowała woda. Wyjąć na półmisek i polać masłem i posypać zrumienioną tartą bułką.

Marchewka z kalarepą

Składniki: 4 marchwie 2 kalarepy 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej sól cukier Sposób wykonania: Marchewkę i kalarepy  obrać po czym pokroić w słupki, które zalać wodą. Dodać jeszcze ½ łyżeczkę cukru i łyżeczkę soli i trzymać na ogniu około 12 minut. Po tym czasie posypać bułką tatrą obsmażoną na rozgrzanym maśle.

Marchewka duszna

Składniki: 5 małych marchewek 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól cukier sok z cytryny Sposób wykonania: Obraną marchewkę pokroić na plasterki po czym wrzucić do rondelka z rozgrzanym masłem i smażyć około 4 minut. Po tym czasie walc 100 ml wody i dusić na małym ogniu 12 minut. Następnie  oprószyć całość mąką, wymieszać i…

Orzeźwiający napój z marchewki i żurawin

Składniki: 1 kg marchewki 25 dkg świeżych żurawin kilka plasterków cytryny kostki lodu szczypta soli cukier do smaku 1 szklanka przegotowanej zimnej wody Sposób przyrządzenia: Marchewkę umyć, obrać i wycisnąć sok w sokowirówce. Żurawiny, umyć, przetrzeć praz gęste sito, dodać do soku z marchewki, wlać szklankę wody. Doprawić szczyptą soli i  dodać cukier do smaku,…