Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: marchewka

Sałatka z rzepy i marchewki

Składniki: 2 rzepy 1 marchewka 3 łyżki posiekanego koperku ½ szkl. śmietany 2 łyżki soku cytryny sól ćwierć łyżeczki miodu Sposób wykonania: Obrane rzepy i marchewkę zetrzeć na tarce. Następnie śmietanę wymieszać z sokiem z cytryny, solą, miodem oraz posiekanym koperkiem. Powstałym sosem polać sałatkę i delikatnie przemieszać.

Sałatka warzywna z dressingiem

Składniki: 10 ziemniaków 15 marchewek 10 cukinii 1 ½ szkl. pieczarek Dressing: 3 łyżki soku z cytryn 1 ½ łyżki oleju 1 łyżka posiekanej  kolendry 1 łyżeczka soli 1 posiekane chili Sposób wykonania: Ziemniaki, marchewkę i cukinię ugotować po czym je pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać z pokrojonymi pieczarkami. Następnie olej wymieszać z sokiem…

Sałatka jogurtowa z marchewką

Składniki: 1 ½ kubka jogurtu naturalnego 2 łyżki miodu 2 marchewki 2 pęczki dymki 115 g liści kapusty 1/3 szkl. rodzynek ½ szkl nerkowców 16 zielonych winogron ½ łyżeczki soli 1 łyżka posiekanej mięty Sposób wykonania: Obraną marchewkę pokroić w plasterki, dymkę posiekać, a kapustę poszatkować. Całość wymieszać i dodać jeszcze rodzynki, nerkowce oraz winogrona.…

Pizza z kurczakiem, papryką, marchewką i pomidorami

Ciasto:
Składniki:
• 40 dag mąki
• 3 dag drożdży
• 1 łyżeczka cukru
• 1/2 łyżeczki soli
• 2 łyżki oliwy
• ok. 1,5 szklanki ciepłej wody

Wykonanie:
Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze.
Jednak ciasto to smakuje najlepiej, jeżeli po wyrobieniu schłodzimy je minimum przez 2 godz. w lodówce. Proces ten powoduje, co prawda zwolnienie procesu pączkowania drożdży, ale nadaje ciastu bardziej wyraźny smak.

Pizza z wędzonym indykiem, marchewką, cukinią i grejpfrutem

Ciasto: Składniki: • 40 dag mąki • 3 dag drożdży • 1 łyżeczka cukru • 1/2 łyżeczki soli • 2 łyżki oliwy • ok. 1,5 szklanki ciepłej wody Wykonanie: Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wyrobić. Wyrobione ciasto bezpośrednio po przygotowaniu można rozwałkować, nakłuć widelcem i upiec na posmarowanej tłuszczem blasze. Jednak ciasto to smakuje najlepiej,…