Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: maliny

Rolada malinowa

 

Składniki:

    Ciasto biszkoptowe:

    • 4 jajka
    • 12 dag cukru
    • olejek waniliowy lub inny wg upodobań
    • 7 dag maki pszennej
    • 5 dag maki ziemniaczane
    • 1,5 łyżki cukru pudru
    • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:

    • 40 dkg malin
    • 2 szklanki śmietany kremówki
    • 2 opakowania śmeitan-fix
    •  3/4 szkanki cukru pudru.

Maliny w porzeczkowym syropie

Składniki: 1 kg dorodnych malin 0,5 kg cukru 3 szklanki soku z czerwonej porzeczki Sposób przyrządzenia: Maliny przebrać, lekko przepłukać na sicie. Sok doprowadzić do wrzenia, dodać cukier, gotować aż cukier się nie r4ozpuści. W sterylnych słojach ułożyć maliny, zalać wrzącym syropem, szczelnie zamknąć. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu. Pyszne zimą!

Konfitury z malin

Składniki: 2 kg malin 2,5 kg cukru 5 szklanki wody Sposób przyrządzenia: W rondlu o grubym dnie zagotować wodę, dodać cukier, gotować przez kilka minut zbierając pianę. Przebrane maliny wkładać porcjami do sporządzonego syropu, zagotować bardzo ostrożnie mieszając. Odstawić rondel, a po godzinie ponownie umieścić na ogniu, doprowadzić do wrzenia. Wskazane jest przynajmniej trzykrotne powtórzenie…