Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: maliny

Sos winno-malinowy

Składniki: 1 ½ szkl. malin ½ szkl. czerwonego półsłodkiego wina ½ szkl. cukru łyżeczka mąki ziemniaczanej Sposób wykonania: Maliny rozetrzeć po czym wycisnąć je przez ściereczkę. Następnie rozprowadzić je szklanką wrzącej wody. Wlać jeszcze wino i dodać cukier. Całość dokładnie wymieszać i doprowadzić do wrzenia, wówczas dodać mąkę rozprowadzoną z małą ilością wody i ponownie…

Ciasteczka malinowo-miodowe

Składniki: 3 szkl. malin 3 szkl. miodu 3-4 szkl. startych sucharów 1 szkl. cukru Sposób wykonania:Maliny przetrzeć przez sito po czym wymieszać z miodem.Doprowadzić do zagotowania, wówczas dodać pokruszone sucharki.Całość dokładnie wymieszać i z powstałej masy formować małe ciasteczka, które ułożyć na blasze.Wstawić do rozgrzanego piekarnika i podsuszyć.Przed podaniem oprószyć cukrem.

Nalewka z malin

Składniki: 80 dag malin 1 l spirytusu 60 dag cukru Sposób wykonania: Maliny zalać spirytusem i odstawić na 12 dni. Co kilka dni potrząsając. Po tym czasie zlać alkohol a maliny zasypać cukrem i ponownie odstawić na 2 tygodnie. Ponownie zlać alkohol i połączyć go z wcześniejszym. Jeśli ktoś nie lubi słodkich nalewek nie dodawać…

Jagodowy napój

Składniki: 1-2 szkl owoców: żurawiny, maliny, wiśni 1 szkl. cukru 1 l wody Sposób wykonania: Owoce rozgnieść i wycisnąć z nich sok. Następnie do miąższu dodać cukier, wymieszać i doprowadzić  do zagotowania, wówczas całość przetrzeć i dodać wcześniej wyciśnięty sok. Podawać schłodzone.

Likier malinowy Agnieszki

Składniki:• 2 kg malin• 70 dag cukru• ½ l spirytusu• ½ l czystej wódki Sposób wykonania:Maliny układać w słoniu przesypując je cukrem.Odstawić aby puściły, sok wówczas zalać je spirytusem i odstawić na 7 dni.Po tym czasie płyn zlać a maliny zalać wódką i odstawić na kolejne 3 tygodnie.Płyn ponownie zlać a owoce odcisnąć.Następnie połączyć płyn…