Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małe co nieco

Sasznie białoruskie z twarogiem

Składniki: • 10 ziemniaków • pół szklanki mąki • 1 cebula • 200 g twarogu • 2 jajka • sól Sposób przyrządzenia: Ugotowane w łupinie ziemniaki obrać i utłuc, dodając mąkę, jajko i sól. Dobrze wymieszać i uformować placuszki. Pośrodku każdego kłaść farsz z twarogu zmieszanego z surowym jajkiem i zacisnąć brzegi. Sasznie panierować w…

Placki ziemniaczano-gryczane

Składniki: • 50 dag ziemniaków • 25 dag kaszy gryczanej • 1 cebula (średnia lub mała) • liść laurowy • kilka ziaren ziela angielskiego • sól • pieprz • olej do smażenia Sposób wykonania Cebulę drobno posiekać. Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce. Kaszę gryczaną przelać wrzątkiem i osączyć na sicie, wymieszać z ziemniakami i…

Sorbet z limonek z bazylią

Składniki: • 1 lampka (od wina) wody • 1 lampka cukru, ma ważyć tyle, co lampka wody • 5-6 limonek otartych • kieliszek soku limonek • duży pęczek bazylii zmiażdżonej na puree Wykonanie: Wodę z cukrem zagotować w rondelku, wrzucić skórki i gotować 4 min. Zdjąć i ochłodzić. Dodać sok i puree z bazylii, wymieszać…

Rozduszone pomidorki i oliwki „Bruscetta”.

Sens potrawy:
Pomidory wciągają sól, a oliwki są konserwowane w soli. Pomidory wyciągną sól z oliwek i pozbawią je dymnego smaku. Oliwki i pomidory będą przez to smaczniejsze. Użyj listków bazyli ile możesz i nawet sporą garść aruguli do tego, jeśli masz. Pycha.
PS. Jeśli coś z tego zostanie, użyj do gorącego spaghetti.
 

Składniki:

• 2 pełne garście koktajlowych pomidorków (te malutkie i tu ważne te a nie inne, chodzi o ten smak)
• 1 duża garść czarnych oliwek
• 4-5 łyżek oliwy extra virgin
• 1 łyżka suchego oregano
• troszkę ziołowego octu
• sucha ostra papryczka chilli
• pełna garść świeżej bazylii
• morska sól i świeżo mielony czarny pieprz
• pół chleba „ciabata” (włoski chleb lub bagietka) lub wiejski chleb pokrojony w grube kromki
• pół ząbka czosnku
• 4 boccacini (4 kulki świeżej mozarelli z zalewy)
• płatki parmezanu

Grzanki z grzybami

Składniki: • 40 dag grzybów (różnych) • 1 cebula • 12-15 cienkich kromek bułki • 1 jajko • masło lub margaryna • sól • pieprz • natka pietruszki • starty żółty ser Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać i posiekać, podsmażyć na patelni. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić w cienkie paski, dodać do lekko podsmażonej cebuli, chwilę…