Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małe co nie co

Mozzarellowe grzanki.

Składniki: • 3 plastry sera mozzarella • 3 małe plasterki szynki • 6 kromek pieczywa tostowego • 1-2 jajka • 2 łyżki mleka • mąka • sól • pieprz • zioła prowansalskie Sposób przyrządzenia: Plastry mozzarelli położyć na kromki pieczywa tak, aby nie wystawały za brzegi. Posypać solą, pieprzem i ziołami. Przykryć małym plasterkiem szynki.…

Łatwy pasztecik kanapkowy.

Składniki: • 150 gram wątróbek z kurczaka • czosnek • 20 ml sherry • 1 łyżka masła • 1 łyżka śmietany • natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Wątróbki udusić na maśle. Dodać zmiażdżony czosnek, wlać sherry. I poczekać aż odparuje. Ostudzić, natkę pietruszki drobno posiekać. Posiekać wszystkie składniki mikserem. Wymieszać ze śmietaną i przyprawić solą oraz…

Patelnia Józka.

Składniki: • 35 dag. wędzonego boczku. • 1 kg ziemniaków. • 2 cebule. • 1 papryka. • olej, • 3/4 szklanki rosołu, • tymianek, • sól, pieprz. Wykonanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy 10 min. odcedzamy. Cebulę kroimy w kostkę, boczek również podsmażamy razem z pokrojoną papryką, dodajemy ziemniaki. Przyprawiamy, zalewamy rosołem. Dusimy na…

Smalec juhasa.

Składniki: • 50 dag. słoniny. • 25 dag łopatki. • 2 cebule. • pieprz, czosnek. Wykonanie: Słoninę drobno pokroić lub zmielić, podgrzewać w dużym rondlu, wlewając wcześniej szklankę wody. Gdy skwarki będą przeźroczyste dodać pokrojone lub zmielone mięso. Smażyć godzinę. Następnie dodać drobniutko posiekaną cebulę a gdy ta nabierze złotego koloru dodać przyprawy. Przełożyć do…