Składniki: 1.1kg maki 2.5 dkg drozdzy 3.3 lyzki cukru 4.1 cukier waniliowy 5.0,5 l mleka 6.4 jajka Sposób przyrządzenia: Drozdze rozmieszac z mlekiem.Odstawic az urosnie.Dodac mleka jajka cukier i make troche soli do smaku i odstawic az wyrosnie.Wyjac na stolnice i robic kulki lub wycisnąć szklanka.Na garnek nałożyć szmate i obwiązać.Jak woda się zagotuje nałożyć…
Tag: małe co nie co
Przekąski
Placki ziemniaczane z brusznicą
by Paula_18 • • 0 Comments
Składniki: • 12 ziemniaków • 1 łyżka stołowa mąki • 3 łyżki stołowe oleju • 3/4 szklanki cukru • 200 g brusznicy w zalewie Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obrać i zetrzeć na tarce o małych otworach.Do tej masy dodać sól oraz mąkę wszystko wymieszać i smażyć.Brusznicę oddzielić od soku,który należy zagotować z cukrem,włożyć do niego brusznicę…
Przekąski
Kluski kładzione
by Mudzia • • 0 Comments
Składniki: • 40 dag twarogu • 3-4 łyżki mąki • 3 jajka • sól Sposób przyrządzenia: Świeży twaróg przepuścić przez maszynkę, dodac jajka i razem utrzeć, wsypując porcjami mąkę. W garnku zagotować wodę i osolić.Małą łyżką kłaść kluski i gotować aż będą miękkie. Odcedzić. I wersja: "na słono" – polać roztopionym tłuszczem i posypać natką…
Przekąski
Grostini z La Gulą
by liwo • • 1 Comment
Składniki: • 250g La Guli • 3 szt. Chleba ciabata • 50 ml oliwy z oliwek • 200g cebuli • 200g papryki żółtej • 200g cukinii • 50ml soku z pomidorów • 50g ketchupu • 30g oleju • 100g sera mozzarela – starty na tarce • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony • sól, pieprz biały,…
Przekąski
Dzyndzałki warmińskie
by liwo • • 2 komentarze
Składniki: • 1kg mąki • 1 jajo • 0,5l wody • 550g wołowiny • 750g łoju wołowego • 1 jajo • 1 cebula • sól, pieprz, • majeranek • 150g masła Sposób przyrządzenia: Z przesianej mąki, jaja i wody (ciepłej) zrobić miękkie ciasto, wyrobić je i pozostawić przykryte ściereczką, aby "odpoczęło". Mięso zemleć, dodać oziębiony…