
- 1 kapusta
- 4 marchewki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz
- 2 szklanki wody
- ½ szklanki oliwy
- 1/2 szklanki cukru
- ½ szklanki octu spirytusowego
- 3 łyżki soli
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu

Składniki: 2 kromki chleba tostowego 1 gotowane na twardo jajko 1 plaster żółtego sera ! plaster szynki 1 łyżka zielonego groszku 1 łyżka majonezu 1 łyżka masła natka pietruszki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Chleb posmarować masłem. Jajko obrać, pokroić w kostkę, podobnie pokroić ser i szynkę. Wszystkie składniki wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Masę…
Składniki: 2 kromki chleba tostowego 1 łyżka masła 10 dkg szynki 5 dkg żółtego sera w plastrach natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Chleb posmarować masłem, na każdej kromce ułożyć plaster szynki i przykryć plastrem sera. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Pychota!
Składniki: 6 filetów solonego śledzia 6 kromek chleba pszennego lub 12 bułki francuskiej 4 żółtka z ugotowanych na twardo jajek 1 łyżka musztardy masło Sposób przyrządzenia: Filety śledziowe wymoczyć przez 30 minut w wodzie, a potem w mleku, a gdy nabiorą odpow2iedniego smaku, odsączyć i osuszyć. Żółtka utrzeć z musztardą. Na patelni rozgrzać masło, obrumienić…
Składniki: Ciasto: 25 dkg mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 2 jajka sól do smaku Farsz: 20 dkg sera feta 2 łyżki śmietany 10 dkg oliwek bez pestek estragon, natka pietruszki Sposób przyrządzenia: Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać wodę i ponownie zmiksować. Patelnie…