Składniki: 1 kg słoniny 2-3 cebule 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonych ziół: oregano, majeranek, cząber 1 listek laurowy Sposób wykonania: Słoninę pokrojoną w kosteczkę stopić na małym ogniu, wówczas dodać startą na tarce cebulę i czosnek oraz pokruszony listek laurowy i resztę ziół. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu ok. 3-5 min. Odstawić…
Tag: małe co nie co
Przekąski
Zwariowane jajka Anety
by Aneta B • • 0 Comments
Składniki: 10 jajek ugotowanych na twardo 1 cebula 1 główka sałaty kilka gałązek natki pietruszki Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka musztardy sól pieprz cukier Sposób wykonania: Obrane jajka i cebulę drobno posiekać. Następnie oliwę utrzeć razem z solą, pieprzem oraz cukrem po czym nie przerywając ucierania dodawać stopniowo majonez a pod…
Przekąski
Królewskie naleśniki
by Małgorzata T • • 0 Comments
Przekąski
Tureckie placuszki
by Paulina L • • 0 Comments
Składniki: 1 kg mąki pszennej 1 jajko ¼ kostki margaryny ciepłe mleko sól Sposób wykonania: Mąkę razem z solą przesiać po czym dodać wbić jajko. Następnie wyrabiając dolewać stopniowo mleko aby powstało dość zwarte ciasto z którego odrywać małe kawałki, które rozwałkować bardzo cienko formując krążki. Usmażyć je na rozgrzanym tłuszczu po czym złożyć po…
Przekąski
Miodowy chlebuś z ogórkiem
by Grzegorz • • 0 Comments
Składniki: młode ogórki miód razowy chleb Sposób wykonania: Ogórki pokroić w plasterki. Chleb pokroić na kromki, które posmarować miodem. Następnie ułożyć na każdej kromce plasterki ogórka. Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Grzegorza

