To inna wersja ptysi do której jesteście przyzwyczajeni. Składniki: • małe ptysie 16 sztuk • serek kremowy biały 30 dkg • masło 1 łyżka • bazylia 2 łyżki • koperek 2 łyżki • czosnek i sól do smaku Sposób przyrządzenia: Masło ucieramy i dodajemy po łyżce twarożek. Dodajemy czosnek i doprawiamy. Ptysie nadziewamy masą i…
Tag: małe co nie co
Przekąski
Pasta z kaparami
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki: • rokpol 20 dkg • śmietana 3 łyżki • koperek 1/2 pęczka • kapary 1 łyżka • twaróg 10 dkg Sposób przyrządzenia: Rokpol gnieciemy widelcem i łączymy z twarogiem i śmietaną. Dodajemy posiekany koperek i kapary. Lekko solimy . Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa
Przekąski
Cebulowe grzanki
by Martyna • • 0 Comments
Składniki: 4 kromki wiejskiego chleba 2 cebule 4 plasterki sera grujera 5 łyżek masła 1 ząbek czosnku Sposób wykonania: Cebulę pokroić na cienkie plasterki, które zeszklić na rozgrzanym maśle. W między czasie kromki chleba natrzeć ząbkiem czosnku. Następnie ułożyć cebulkę na kromkach i przykryć plasterkami sera wielkości chleba. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok.…
Przekąski
Zielona pasta do chleba
by Ewelina B • • 0 Comments
Składniki: • avocado 1 sztuk • ogórek 1 sztuka • oliwa z oliwek 1-2 łyżki • cebula 1 sztuka • sok z cytryny do smaku • sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: Obieramy awokado ze skórki i rozgniatamy widelcem. Ogórek i cebulę drobno kroimy, mieszamy z rozgniecionym awokado, dodajemy oliwę. Doprawiamy sokiem z cytryny…
Przekąski
Naleśniki z serkiem waniliowym
by Ewelina B • • 0 Comments
-300x252.jpg)
To takie naleśniki jakie się robi w przedszkolu dla dzieci – mój synek kilka razy już mnie prosił o nie i jak zrobiłam to było to nie ten smak. Aż pewnego razu spytałam o całą „tajemnicę” tych naleśników – okazało się, że nadzienie to zwykły serek danio waniliowy.
Składniki:
• mleko 250 ml
• woda gazowana 150 ml
• jajko 1 sztuka
• mąka do zagęszczenia ciasta
• sól 1 szczypta
• serek waniliowy 1 sztuka
.jpg)
Sposób wykonania:
- Mleko łączymy z wodą, jajkiem, solą i dodajemy mąki tyle by było dość gęste ciasto. Po włożeniu do niego łyżki na jej powierzchni ma być cienka równa warstwa. Smażymy naleśniki i na letnie kładziemy poi łyżce serka. Składamy w trójkąt. Przed podaniem można udekorować owocami z kompotu.
Przepis nadesłany na konkurs „Muza Ramsaye” przez Ewelosa