Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: małe co nie co

Kanapki z pastą fasolową z grzybami

Składniki: 300 g gotowanych grzybów 250 g gotowanej fasoli 1 jajko 1 szkl. majonezu 300 g białego chleba Sposób wykonania: Grzyby razem z fasolą zemleć w maszynce. Następnie jajko ugotować na twardo po czym je posiekać i dodać do fasolowo-grzybowej masy. Całość dokładnie wymieszać dodając posiekane jajko. Powstałą pastą posmarować kromki chleba.

Galaretka z melona

Składniki: 400-500 g melona 1 szkl. wody 1 szkl. półsłodkiego białego wina 1 1/3 szkl. cukru czubata łyżka żelatyny Sposób wykonania: Melona obrać ze skórki po czym usunąć pestki i zetrzeć melona na tarce. Wlać do niego szklankę białego winą i doprowadzić do zagotowania. Następnie całość przecedzić przez serwetkę, wówczas dodać cukier oraz wodę i…

Zapiekane naleśniki z jabłkami

Ciasto: 2 szkl. mąki 3 szkl. mleka 2 jajka Nadzienie: 1 kg jabłek ½ szkl. cukru 4/5 szkl. masła ½ łyżeczki cynamonu Sposób wykonania: Składniki na ciasto dokładnie wymieszać ze sobą po czym smażyć naleśniki. W między czasie obrać jabłka i pokroić. Następnie układać w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem naleśniki na przemian z jabłkami. Każdą…

Kanapki z krewetkami i sosem remoulade

Składniki: 1 bagietka 25 dkg usmażonych na maśle odwłoków dużych krewetek 1 łyżka majonezu ½ szklanki sosu remoluade liście sałaty masłowej lub lodowej Sposób przyrządzenia: Bagietkę przekroić w poprzek na dwie połówki, następnie każdą z połówek przekroić wzdłuż na dwie części. Piekarnik nagrzać do temperatury 150 stopni C i opiec w nim bagietkę przez 5…

Naleśniki z żółtym serem

Składniki: 2 szkl. mąki 0,5 l mleka 5 żółtek ¾ łyżeczki soli 300 g startego żółtego sera 6 łyżek masła Sposób wykonania: Do mleka wbić żółtka, dodać mąkę, starty ser oraz sól. Całość dokładnie wymieszać. Z powstałego ciasta smażyć naleśniki na rozgrzanym maśle. Przepis nadesłany na Wiosenny konkurs wegetariański przez Żaneta