Składniki: 250 g jagnięciny sól pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 liść laurowy 1 żółta papryka 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml białego wina 400 g makaronu rigatoni Sposób wykonania: Ząbki czosnku przesmażyć na rozgrzanej oliwie po czym czosnek wyjąć a na tą samą oliwę…
Tag: makaron
Listy
Fusilli z sosem z tuńczyka
by Jacek Troczyński • • 0 Comments
Składniki: 400 g makaronu fusilli 150 g tuńczyka 2 łyżki soku cytrynowego 1 łyżka fondu kaparowego 125 ml śmietany pieprz 2 cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki marynowanych kaparów Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie tuńczyka, sok z cytryny, 6 łyżek wody i fond kaparowy dokładnie zmiksować. Następnie…
Listy
Makaron wstążki z krewetkami
by Marzena Hyjek • • 0 Comments
Składniki: 200 g czerwonej papryki 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 75 m białego wina 200 ml fondu z homara sól pieprz papryka w proszku 2 łyżki creme fraiche 200 g krewetek 1 łyżka oleju chili 300 g zielonego makaronu ½ pęczka oregano Sposób wykonania: Cebulkę czosnek posiekać a paprykę pokroić w kostkę…
Listy
Makaron z przegrzebkami
by Agata Borysiewicz • • 0 Comments
Składniki: 1 szalotka kilka listków estragonu 1 gałązka tymianku 1 gałązka fenkułu 100 ml białego wina kilka ziaren pieprzu 1 porcja szafranu 16 przegrzebków 125 ml śmietany sól pieprz 400 g zielonego makaronu 30 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Szalotkę i zioła posiekać po czym zalać je 250 ml wody oraz…
Listy
Rigatoni z pomidorami i tuńczykiem
by Ewa Sierota • • 0 Comments
Składniki: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 400 g pomidorów 100 ml białego wina 1 papryczka chili 6 listków mięty sól 300 g tuńczyka 40 g makaronu rigatoni 60 g startego parmezanu kilka listków mięty Sposób wykonania: Pomidory sparzyć wrzątkiem po czym pokroić na małe kawałki, które zalać winem i doprowadzić do wrzenia.…