Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: makaron

Makaron z porem i grzybami

Składniki: 2 pory 250 g ulubionych grzybów 200 g makaronu wstążki sól 2 łyżki masła pieprz 125 ml wytrawnego białego wina 250 ml śmietany gałka muszkatołowa 100 g startego parmezanu Sposób wykonania: Pory pokroić w krążki a grzyby na mniejsze kawałki i razem dusić na rozgrzanym maśle koło 5 minut. Po tym czasie dodać śmietanę…

Penne ze szparagami

Składniki: 500 g zielonych szparagów 1 cebula 50 g surowej  szynki 40 g masła ¼ strąk suszonej papryczki chili 300 g makaronu penne sól 200 ml śmietany łyżka koncentratu pomidorowego pieprz ½ pęczka natki pietruszki Sposób wykonania: Ze szparagów odciąć zdrewniałe końce a resztę pokroić na ukośne kawałki. Następnie na rozgrzanym  maśle przesmażyć posiekaną cebulę…

Makaron udon z warzywami

Składniki: 250 g makaronu udon 100 g paksoi 2 marchewki 4 grzyby shiitake 1 łyżka oleju roślinnego 600 ml dashi Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu.. W między czasie obrane marchewki i paksoi pokroić w paski a grzyby  w kostkę po czym usmażyć razem na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu zalać je bulionem i…

Szpecle z kulkami mięsnymi

Składniki: 2 cebule 50 g pieczarek 200 g mielonego mięsa wołowego ½ pęczka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka sera pecorino 2 łyżki koncentratu  pomidorowego sól pieprz ¼ łyżeczki starej papryki w proszku 3 łyżki oleju 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów 400 g szpecli Sposób wykonania: Do mielonego mięsa dodać połowę posiekanej cebuli, grzyby, koncentrat…

Pappardelle z potrawką z zająca

Składniki: 400 g mięsa zająca 50 g boczku 1 cebula 1 seler naciowy 1 marchewka 1 pomidor 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz ½ łyżeczki suszonego  tymianku 100 ml wytrawnego białego wina 125 ml bulionu 400 g makaronu pappardelle Sposób wykonania: Na rozgrzanej oliwie przesmażyć boczek po czym dodać zająca pokrojonego w kostkę. Gdy…