Składniki:
- 2 cebule
- 50 g pieczarek
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- ½ pęczka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka sera pecorino
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- ¼ łyżeczki starej papryki w proszku
- 3 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów
- 400 g szpecli
Sposób wykonania:
Do mielonego mięsa dodać połowę posiekanej cebuli, grzyby, koncentrat pomidorowy, ser oraz zioła.
Całość dokładnie wymieszać i doprawić o smaku solą, pieprzem oraz papryką.
Z powstałej masy uformować małe kulki, które usmażyć na rozgrzanym oleju.
Następnie resztę z cebuli i czosnek przesmażyć na oliwie po czym zalać je pomidorami z puszki i doprawić do smaku.
W między czasie makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
Po odcedzeniu polać sosem pomidorowym i ułożyć na nim mięsne kulki.