Składniki:
- 250 g jagnięciny
- sól
- pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 1 liść laurowy
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 50 ml białego wina
- 400 g makaronu rigatoni
Sposób wykonania:
Ząbki czosnku przesmażyć na rozgrzanej oliwie po czym czosnek wyjąć a na tą samą oliwę wrzucić kawałki jagnięciny oprószonej solą oraz pieprzem.
Gdy mięso zbrązowieje dodać liść laurowy, chili oraz paprykę pokrojoną w paski.
Całość dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę dusić.
następnie dodać wino oraz koncentrat pomidorowy.
Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.
Pod koniec usunąć chli i liść laurowy i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
W między czasie makaron ugotować według opisu na opakowaniu.
Odcedzony makaron wymieszać z sosem.