Składniki: 15 zielonych suszonych liść zielonych herbaty 475 g makaronu pszennego 4 łyżeczki trybuli 375 ml dipu do makaronów 4 łyżki startej rzodkwi japońskiej Sposób wykonania: 2 l wody doprowadzić do wrzenia z dodatkiem herbaty po czym dodać makaron i trzymać na ogniu około 8 minut. Po tym czasie makaron odcedzić i przełożyć do talerzyków.…
Tag: makaron
Listy
Somen z dresingiem musztardowym
by Monia • • 0 Comments
Składniki: 475 makaronu somen 3 łyżki octu ryżowego 3 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżka cukru 1 szczypta soli 2 łyżki dashi ½ łyżki musztardy 1 łyżka startego imbiru Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie ocet ryżowy wymieszać z sosem sojowym, musztardą oraz dashi. Doprawić do smaku solą oraz cukrem.…
Listy
Makaron w dipie sezamowym
by Ewelina Albin • • 0 Comments
Składniki: 475 g makaronu somen 4 łyżki prażonych nasion sezamu 1 łyżka sake 1 łyżka cukru ½ łyżeczki shoyu 1 szczypta soli 1 łyżka startego imbiru 1 łyżka szalotki pokrojonej w krążki Sposób wykonania: Makaron ugotować według opisu na opakowaniu. W między czasie sezam wymieszać z sake, cukrem, shoyu oraz solą. Powstały dip podawać do…
Listy
Makaron gryczany smażony z cebulką w bulionie
by Paulina Kaczka • • 0 Comments
Składniki: 400 g gryczanego makaronu 3 cebule 1 łyżka oleju 600 ml dashi Sposób wykonana: Makaron gotować około 7 minut w osolonym wrzątku po czym go odcedzić i przelać zimną wodą. Następnie cebulę pokroić w paski i razem z makaronem smażyć na rozgrzanym grillu z dodatkiem oleju. Przed podaniem zalać całość gorącym bulionem.
Listy
Smażony makaron z jajkiem
by Katarzyna Garncarek • • 0 Comments
Składniki: 250 g makaronu ryżowego 2 cebule cukrowe 6 łyżek oleju roślinnego 6 jajek 1 łyżeczka proszku curry 1 łyżka pasty fasolowej 2 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry ½ pęczka bazylii Sposób wykonania: Cebulę pokroić w paski, które zeszklić na rozgrzanym oleju. W między czasie jajka roztrzepać z curry, pastą fasolową oraz…