Składniki:• mąka 25 dag• masło 7 dag• cukier puder 10 dag• jajka 4 sztuki• proszek do pieczenia 5 g• białko jaja 1 sztuka• tłuszcz do blachy Sposób przyrządzenia:Mąkę należy połączyć z proszkiem do pieczenia, jajka należy utrzeć zcukrem i masłem, dodać do mąki, posiekać i zagnieść ciasto. Ciastonależy rozwałkować i wykrawać z niego za pomocą…
Tag: mąka
Ciastka
Muffinki kakaowe
by Agata Bublewicz • • 0 Comments

Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
cukier waniliowy
1 jajko
1 szklanka mleka
0,5 kostki masła lub 1/4 szklanki oleju
bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremek w razie braku papilotek

Sposób przyrządzenia:
Bierzemy dwie miski, do jednej wsypujemy składniki suche do drugiej mokre. Mieszamy. Później składniki suche wsypujemy do składników mokrych. I mieszamy, aby się złączyły nie miksujemy!! W cieście mają zostać małe grudki. Natłuszczamy foremki lub podłużną blachę na babeczki. I posypujemy bułką tartą. Jeżeli mamy papilotki to nie używamy tłuszczu i bułki. Wlać ciasto do 3/4 foremki. Piec w piekarniku w 200 stopniach około 20 minut. Od razu wyciągać i wyłożyć na sitko by babeczki wystygły. Można polać polewą czekoladową, lukrem lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.
Przepis nadesłany na Super Konkurs Pychotki przez Agata Bublewicz
Dodatki
Kluski półfrancuskie
by albetros • • 0 Comments
Ciastka
Biszkopciki Ilony
by albertos • • 0 Comments
Składniki: mąka 250 g cukier 180 g jajka 8 sztuk Sposób przyrządzenia:Żółtka należy oddzielić od białek. Białka należy ubić na sztywną pianęwraz z częścią cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszystą masę.Masę żółtkową należy połączyć z białkami, dodać przesiana mąkę idelikatnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem pergaminowym należywyciskać ciasteczka i piec je na złoty…
Ciastka
Szybkie ciasteczka Oli
by Ola • • 0 Comments
Składniki: 250 g mąki 90 g bardzo miałkiego cukru szczypt soli 150 g masła 2 żółtka 4 łyżki cukru pudru Sposób wykonania:Do przesianej mąki dodać cukier oraz sól, wymieszać.Następnie dodać masło i całość dokładnie utrzeć, wówczas dodać żółtka i wyrobić ciasto.Powstałe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.Po tym czasie rozwałkować…

