
Składniki:
- 50 dag ziemniaków
- kilka łyżek mąki pszennej
- sól

Składniki: 50 dag mąki pszennej 3 dag drożdży 1 szkl. mleka 2 jajka 3 łyżki masła łyżka cukru sól Sposób wykonania: Drożdże utrzeć z łyżką cukru, kilkoma łyżkami mąki oraz mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką do wyrośnięcia. Gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki oraz jajka. Całość dokładnie wymieszać po czym dodać jeszcze masło…
Składniki: 0,5 l wody 1 l mleka 6 łyżek mąki pszennej szczypta soli 1-2 łyżki masła Sposób wykonania: Wodę wymieszać z 0,5 l mleka i doprowadzić do wrzenia. W między czasie pozostałe mleko wymieszać z mąką oraz solą po czym dodać do wrzątku. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu kilka minut cały czas mieszając.…
Składniki: 5 ½ szkl. bulionu 175 g mąki kukurydzianej 25 g pokrojonego masła sól pieprz Sposób wykonania: Bulion doprowadzić do wrzenia po czym zestawić z ognia i dodać mąkę cały czas mieszając. Garnek ponownie postawić na małym ogniu i trzymać około 1 godziny . Gdy polenta zgęstnieje, wówczas dodać do niej masło, dokładnie wymieszać. Doprawić…
Składniki: 2 szklanki mąki 1 jajko 3 krople aromatu waniliowego szczypta soli pół szklanki cukru 3/4 masła 1/2 opakowania proszku do pieczenia Sposób wykonania: Ucieramy cukier z masłem aby powstała gładka masa. Następnie dodać jajka oraz aromat. Całość dobrze wymieszać po czym wsypać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Formujemy małe…