Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mąka

Bliny Artura

Składniki: 1 kg mąki 5 szkl. wody 5 jajek 2 łyżki cukru łyżka soli 2/3 łyżeczki soli 2/3 łyżeczki kwasku cytrynowego Sposób wykonania: Jajka, cukier oraz sól wymieszać z 4 szklankami ciepłej wody. Następnie wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Kwasek cytrynowy rozpuścić w ½ szklankach wody i dodać do ciasta. Ponownie dokładnie wymieszać i smażyć…

Węgierskie kulki

Składniki: 2 jajka szczypta soli 400 g mąki 200 ml wody sodowej Sposób wykonania: Podane składniki zagnieść ze sobą, ciasto powinno być troszkę gęstsze niż nasze kluski lane. Następnie przez specjalne sito o otworach wielkości wiśni przecierać ciasto na osolony wrzątek i przez chwilę gotować.

Ciastka na szybko

Składniki: 5 białek 1 1/3 szkl. zmielonego cukru 1 1/3 szkl. mąki 100 g cykaty z arbuza Sposób wykonania:Białko ubić z dodatkiem cukru. Następnie dodać mąkę oraz cykatę.Zagnieść dokładnie ciasto po czym je rozwałkować.Z ciasta uformować małe pierniczki, które wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 5 minut.

Biszkopty waniliowe

Składniki: 8 łyżek cukru 7 jajek ½ szkl. mąki ziemniaczanej 2-3 łyżki cukru waniliowego Sposób wykonania:Cukier utłuc po czym połączyć z cukrem waniliowym i przesiać całość przez sito.Następnie wbić do cukru żółtka i utrzeć całość do białości, wówczas dodać mąkę oraz białka ubite na sztywną pianę.Całość delikatnie  połączyć po czym przelać ciasto do foremek.Wstawić do…