Składniki: 6 średnich, młodych, obranych i pokrojonych w kostkę kalarep Sos: 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki masła 2 szklanki mleka sól, pieprz, papryka 1 łyżka posiekanego szczypiorku lub koperku Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać wodą pokrojoną kalarepę wodą, gotować powoli 8 minut. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę smażyć…
Tag: mąka
Listy
Gotowane rzodkiewki z sosem beszamelowym
by Agnieszka Grzywnowicz • • 0 Comments
Składniki: 2 szklanki pokrojonej w plastry rzodkiewki 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka mleka szczypta tartej gałki muszkatołowej sól, biały pieprz Sposób przyrządzenia: W rondlu zalać rzodkiewkę osoloną wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować aż rzodkiewka zmięknie. W międzyczasie przygotować sos. W małym rondlu rozgrzać masło, dodać mąkę, chwilę smażyć mieszając, nie rumienić.…
Listy
Ciasteczka z mąki kukurydzianej
by Urszula Cywińska • • 0 Comments
Składniki: 15 dag mąki kukurydzianej 15 dag masła 15 dag cukru pudru Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką po czym dodać jeszcze cukier puder. Całość zagniatać aż powstanie gładkie ciasto. Uformować z niego małe ciasteczka, które ułożyć na blasze wyłożonej papierem. Wstawić do piekarnika i piec około 30 minut.
Listy
Kluski francuskie
by Agata Mróz • • 0 Comments
Składniki: 2 jajka 3-4 dag mąki 3 dag masła sól Sposób wykonania: Masło, żółtka i szczyptę soli utrzeć ze sobą, wówczas dodać białka ubite na sztywną pianę oraz mąkę. Delikatnie połączyć. Z powstałą masę kłaść łyżeczką na rozgrzaną wodę. Gotować do miękkości.

