Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mak

Ciasteczka makowe dla Gwiazdora

Składniki: 13 dag mąki 5 dag cukru pudru 3 dag maku 7 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 2 łyżki mleka Sposób wykonania: Masło posiekać razem z mąką po czym dodać cukier puder, żółtko, mleko, proszek do pieczenia oraz zmielony mak. Całość dokładnie wyrobić. Następnie rozwałkować powstałe ciasto  i wyciąć foremkami ciasteczka.…

Ciasteczka z makiem

Składniki:  200 g mąki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej 150 g masła lub margaryny 100 g cukry pudru 2 żółtka łyżka kakao lub maku olejek waniliowy Sposób wykonania; Masło posiekać razem z mąką po czym dodać cukier puder oraz żółtka. Całość dokałdnie wyrobić. Następnie dodać mak, kakao oraz olejek waniliowy, wymieszać. Z ciasta formować ciasteczka,…

Ciasto makowe Anny

Składniki: 3/4 szklanki maku 3/4 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa czekoladowa Sposób wykonania; Do mąki dodać mak, proszek do pieczenia oraz ½ cukru. Całość dokałdnie wymieszać. Następnie białka ubić z pozostałym cukrem po czym dodać żółtka, i delikatnie połaczyć. Wówczas dodać mak z mąką. Wymieszać i przelać…

Kutia pełna bakalii

Składniki: 20 dag łuskanej pszenicy 15 dag maku 1/4 l miodu 1/4 l śmietany bakalie: rodzynki, skórka pomarańczowa, figi, daktyle, migdały, orzechy włoskie, orzechy laskowe Sposób wykonania: Pszenicę dokładnie opłukać po czym gotować  do miękkości. W trakcie gotowania można zmienić wodę na świeżą. W między czasie mak sparzyć wrzątkiem i dwa razy zemleć maszynką. Następnie…

Makowiec z jabłkiem

Składniki: 30 dag maku 30 dag jabłek 1 szklanka cukru 6 jajek 2 łyżki kaszy manny 2 łyżki proszku do pieczenia 1/2 kostki masła bakalie Sposób wykonania; Mak sparzyć wrzątkiem po czym zemleć go 2 krotnie. Dodać masło oraz cukier i całość dokałdnie utrzeć. Następnie dodać jeszcze żółtka, starte jabłka, kaszę, proszek do pieczenia oraz…