Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mak

Ciasteczka pełne maku

Składniki: 13 dag mąki 5 dag cukru pudru 3 dag maku 7 dag masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 żółtko 2 łyżki mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia. Dodać masło i razem z mąką dokładnie posiekać. Następnie dodać mleko, żółtko, cukier puder oraz mak. Całość dokładnie zagnieść na jednolite ciasto.…

Makowy piegus

Składniki: 40 dag mąki 1 kostka masła 1 ½ szkl cukru 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szkl maku 1 szkl mleka tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób wykonania: Do mleka wrzucić masło, zagotować i odstawić do ostygnięcia. W między czasie żółtka z dodatkiem cukru utrzeć na gładką masę po czym nie…

Wigilijna kutia Iwony

Składniki: 1 szklanka ziaren pszenicy ½ szklanki cukru 2 szklanki maku migdałowy aromat 4 łyżki miodu płynnego skórka z cytryny 10 migdałów 1 paczuszka rodzynek 2-3 łyżki śmietanki Sposób wykonania: Pszenicę przebrać, sparzyć wrzątkiem i odstawić na noc. 2-3 razy zagotować i odcedzić, ponownie zalać wodą, ugotować do miękkości. Migdały sparzyć i obrać ze skórki,…

Rzepa duszona na kwaśno

Składniki: 1 kg obranej, pokrojonej na ćwiartki rzepy 4 łyżki masła 2 łyżki maku 1 łyżka papryki 4 łyżki czerwonego octu winnego sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Umyte i osuszone ćwiartki rzepy przyprawić solą i pieprzem. W rondlu lekko rozgrzać masło, a gdy się rozpuści i zacznie rumienić dodać rzepę. Po kilku minutach dodać mak i…