Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: mak

Kluski z makiem i bakaliami

Składniki: ½  mąki 2 jajka ½ szklani maku 4 łyżki miodu garść rodzynek i orzechów 4 łyżki słodkiej śmietany sól Sposób wykonania: Do mąki wbić jajka i dodać odorbinę wody. Całość dokałdnie zagnieść na twarde ciasto. Rozwałkować je i pokroić na kluseczki. Ugotować je w osolonej wodzie. W między czasie mak sparzyć wrzątkiem a potem…

Złociste romby z rodzynkami

Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka maku 1/2 szklanki cukru garść rodzynek 1 łyżeczka oleju Sposób wykonania: Do rondelka wlać miód i go rozpuścić na małym ogniu. Wówczas dodać do niego mak oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż całość się zarumieni. Pod koniec smażenia wrzucić jeszcze garść rodzynek. Powstałą masę rozsmarować…

Miodowe łamańce z makiem

Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka maku 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka oleju Sposób wykonania: Do rondelka wlać miód i go rozpuścić na małym ogniu. Wówczas dodać do niego mak oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż całość się zarumieni. Powstałą masę rozsmarować na blasze posmarowanej olejem. Odstawić do zastygnięcia. Następnie zastygnięty…

Makagigi z orzechami włoskimi

Składniki: 1 szklanka miodu 1 szklanka maku 1/2 szklanki cukru ½ szkl posiekanych orzechów włoskich 1 łyżeczka oleju Sposób wykonania: Do rondelka wlać miód i go rozpuścić na małym ogniu. Wówczas dodać do niego mak oraz cukier. Całość dokładnie wymieszać i trzymać na ogniu aż całość się zarumieni. Pod koniec smażenia wrzucić jeszcze posiekane orzechy.…