Składniki: 1 szkl. miodu 1 szkl. maku 12 dag cukru Sposób wykonania: Do rondela wlac miód i wsypac cukier. Razem podgrzewac aż całość lekko się zarumieni. Wówczas dodać sprzony mak. Całosc dokałdnie smazżyć nie przerywajac mieszaniaokoło 10 minut. Po tym czasie wylac masę na deskę i równo rozsmarować. Odstawić do sotygniecia po czym połamać na…
Tag: mak
Listy
Precelki oprószone makiem
by Krystyna Majos • • 0 Comments
Listy
Masa z biszkoptami i makiem
by Kacper Kaszubowski • • 0 Comments
Składniki: 8 białek 8 łyżek cukru 1/3 szklanki pokruszonych biszkoptów 3/4 szklanki maku 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mąki pszennej kilka kropli aromatu migdałowego Sposób wykonania: Białka ubić na sztywną pianę po czym dodać cukier i nadal ubijać aż cukier się roztopi. Wówczas dodać pokruszone biszkopty, mak, mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem di…
Listy
Ciasteczka biszkoptowe z makiem
by Marzena Ginter • • 0 Comments
Składniki: 3 jaja 1 szklanka mąki 1/2 szklanki cukru esencja wanilinowa 1 łyżka maku 20 dag marmolady tłuszcz Sposób wykonania: Jajka z dodatkiem cukru ubijać na parze po czym dodać mąkę i delikatnie połączyć.. Powstałe ciasto wylać na blachę posmarowaną tłuszczem. Wierzch posypać makiem i wstawić do średnio nagrzanego piekarnika na około 15minut. Po upieczeniu…
Listy
Biszkopt z makiem
by Danuta Starosta • • 0 Comments
Składniki: 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki pszennej 15 dag cukru 12 dag maku 3 jajka cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sposób wykonania; Żółtka utrzeć razem z cukrem i cukrem waniliowym po czym dodać 3 łyżki ciepłej wody oraz mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać i dodać jeszcze sparzony mak. Ponownie…