Składniki: 250 g cukru sok z ½ cytryny łyżeczka mocnej esencji z herbaty łyżeczka rumu Sposób wykonania: Ćwierć szklanki wody zagotować, wówczas dodać do niego cukier i trzymać na małym ogniu aż powstanie gesty syrop. Następnie dodać do niego esencję z herbaty, rum oraz sok z cytryny. Całość dokładnie ucierać około 30 minut.
Tag: lukier
Dodatki
Lukier kawowy do ciast
by Aneta Raczyńska • • 0 Comments
Dodatki
Lukier pomarańczowy do ciast
by Aneta Raczyńska • • 0 Comments
Składniki: 250 g cukru w kostkach pomarańcza Sposób wykonania: Koski cukru ocierać o wyparzoną pomarańczę. Następnie zalać je 1/3 szkl. wody i doprowadzić do wrzenia stale mieszając aż powstanie gesty syrop. Wówczas zdjąć go z ognia i ucierać, rozcieńczając sokiem wyciśniętym z pomarańczy.