Składniki: 225 g cukru pudru 75 g masła 100 g brązowego ryżu 2 łyżki śmietany Sposób wykonania: Masło oraz cukier wrzucić do rondelka i podgrzewać (nie doprowadzić do wrzenia!) Po około 2 minutach dodać śmietanę, dokładnie wymieszać i wówczas zagotować. Następnie zdjąć z ognia i wymieszać z cukrem pudrem.
Tag: lukier
Dodatki
Lukier kawowy
by Józefa Konopka • • 0 Comments
Dodatki
Lukier pistacjowy
by Jagoda Panek • • 0 Comments
Składniki: 50 g pistacji ½ szkl. drobno zmielonego cukru 3-4 krople olejku pomarańczowego odrobina kwasku cytrynowego łyżeczka piure ze szpinaku Sposób wykonania: Pistację utłuc po czym wymieszać z cukrem, olejkiem pomarańczowym i kwaskiem cytrynowym. Gdy masa stanie się gładka i jednolita dodać jeszcze piure ze szpinaku aby zabarwił lukier na zielono.
Dodatki
Lukier pomarańczowy
by Karol Górka • • 0 Comments
Składniki: ½ szkl. drobno zmielonego cukru 1 duża pomarańcza sól Sposób wykonania: Skórkę z pomarańczy zetrzeć na tarce po czym utrzeć ją z cukrem. W trakcie dodać ¾ łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy. Doprawić do smaku solą.