Składniki:
- 1 kg wydrążonych wiśni
- 1 kg cukru
Składniki: 1 litr przecieru z owoców 1,2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osączyć na sicie / z truskawek oberwać szypułki, poziomki i truskawki zmiksować, maliny i jagody zmiażdżyć i odcisnąć z nich sok/, dodać odpowiednią ilość cukru i tak przygotowany przecier przełożyć do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków, zakręcić wieczka. Gotowe słoiczki przełożyć do…
Składniki: 1 litr przecieru porzeczkowego 1,2 kg cukru Sposób przyrządzenia: Porzeczki umyć, obrać z szypułek, osączyć i zmiksować lub przetrzeć przez sito, dodać odpowiednią ilość cukru i mieszać, aż cukier się rozpuści. Przecier nakładać do uprzednio umytych i wyparzonych słoiczków , zakręcić wieczka. Ułożyć słoiczki w garnku, zalać wodą do 1/3 pojemności garnka i zagotować…