Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Sałatka z tuńczyka i fasoli

Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 słoika seler marynowany 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasola czerwona 250 g sera żółtego majonez Sposób przyrządzenia: Tuńczyka, kukurydzę, fasolę i seler odsączyć. Fasolę dodatkowo opłukać wodą. Zetrzeć ser żółty na tarce. Wymieszać wszystkie składniki z majonezem. Odstawić sałatkę na przynajmniej 3 godziny. *Nie potrzeba przypraw !…

Warstwowa sałatka z pora i tuńczyka

Składniki: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1 szt pora — duży 250 g sera żółtego 6 szt jajka majonez Sposób przyrządzenia: Jajka ugotować, poczekać aż wystygną i oddzielić żółtka od jajek. Pora przekroić wzdluż i kroić w cieniutkie półkola.Tuńczyka odsączyć. Białko jajka zetrzeć na średniej tarce, żóltka na najmniejszej. Salaterkę (sporą ) wysmarować majonezem,…

Pizza pescatore.

Sos.

Składniki:

  • 1 łyżeczka masła
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ kostki bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka ketchupu
  • sproszkowany czosnek
  • sól, mąka ziemniaczana

Sposób przyrządzenia:
Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z pomidorów i zagotowujemy. Po paru minutach dodajemy kostkę bulionową, oregano, pietruszkę, ketchup i jeszcze 5 min. Gotujemy. Pomidory zmiksować , dodać do reszty i jeszcze 10 minut gotować. Doprawić czosnkiem w proszku i solą. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną

Ciasto.

Składniki:

  • 100g ml ciepłego mleka
  • 200 g mąki
  • ½ paczuszki drożdży ( Dr.Oetker )
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju z oliwek
  • 1 łyżka przypraw: oregano, natka pietruszki, szczypiorek, sproszkowany czosnek, sproszkowana cebula

Deser truskawkowo twarożkowy.

Składniki: 40 dag truskawek, 20 dag sera twarogowego, 3 dag rodzynków, 150 ml śmietany, 5 dag cukru pudru, starta skórka pomarańczowa do smaku. Sposób przyrządzenia: Truskawki opłukać, obrać z szypułek, przekrajać na pół, nałożyć do pucharów, twarożek przetrzeć przez sito lub zemleć, wymieszać ze śmietanką, obłożyć truskawki, posypać cukrem, opłukanymi rodzynkami i startą skórką pomarańczową.

Sos do pizzy, ciasto na pizzę – przepis ilustrowany

Sos Składniki: • 1 łyżeczka masła • 1 cebulka • 1 ząbek czosnku • 1 puszka krojonych pomidorów • ½ kostki bulionu warzywnego • 1 łyżeczka oregano • 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki • 1 łyżeczka ketchupu • sproszkowany czosnek • sól, mąka ziemniaczana Sposób przyrządzenia: Podsmażyć pokrojoną cebulkę i czosnek. Dodajemy odsączony sok z…