Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnie regionalne

Ryba pieczona z papryką.

Składniki: 80 dag ryby morskiej 4 łyżki oleju  2 cytryny  papryka słodka w proszku, bazylia, sól, pieprz i sos sojowy (może być maggi) Sposób przyrządzenia: 1. Rybę umyć, osuszyć, podzielić na porcje, lekko skropić sokiem z cytryny i sosem sojowym oraz natrzeć skórką z cytryny,obłożyć plasterkami cytryny. Pokropić połową oleju i wstawić do lodówki na…

Ryba zapiekana z pieczarkami.

Składniki: 1kg ryb lub 60 dag filetów rybnych 1/2 szklanki śmietany 5 dag sera gouda lub tylżyckiego 4 dag tłuszczu do pieczenia 10 dag pieczarek 2 dag tłuszczu sól, pieprz 10 dag cebuli Sposób przyrządzenia: 1. Ryby osolić, ułożyć na żaroodpornym półmisku, oblać tłuszczem, wstawić na 10-15 min. do nagrzanego piekarnika. 2. Pieczarki cienko poszatkować…

Ryba w sosie pieczarkowym.

Składniki: 60 dag filetów z ryby morskiej 1/2 kg małych pieczarek por,  sok z cytryny 400 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietany 2 łyżki masła, 2 łyżki mąki sól, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Rybę umyć, osuszyć, skropić połową soku z cytryny i posolić 2. Umyte i osuszone pieczarki smażyć na maśle przez 5-6 min., dodać…

Ryba po olsztyńsku.

Składniki: 80 dag morszczuka, mintaja lub dorsza 25 dag pieczarek szklanka śmietany pół szklanki oleju łyżka mąki, 2 cebule, łyżka margaryny, natka pietruszki jarzynka lub vegeta, pieprz Sposób przyrządzenia: 1. Rybę rozmrozić, pokroić na kawałki (dzwonka), oprószyć jarzynką, obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym oleju , dodając pod koniec cebulę pokrojoną w talarki.…

Ryba w ziołach.

Składniki: 80 dag filetów 75 dag pomidorów 3-4 ząbki czosnku łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżki octu winnego 1/2 łyżeczki utłuczonego zielonego pieprzu sok z 1/2 cytryny 2 cebule 50 g rodzynek 5 łyżek oleju 12-14 oliwek Sposób przyrządzenia: 1. Rybę skropić sokiem z cytryny. 2. Zioła zawinąć w kawałek płótna. 3. 3 łyżki oleju rozgrzać…