Składniki: 4 zielone śledzie (młode) 1 filiżanka mleka, 8 łyżek mąki owsianej, 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, 5 łyżek tłuszczu do smażenia na sos: 3 łyżki masła, 2 łyżki mąki, 1/4 l mleka, 1 łyżka średnioostrej musztardy, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 szczypty soli, szczypta pieprzu, szczypta cukru Sposób przyrządzenia: W garnku…
Tag: kuchnie regionalne
Desery
Sorbet pomarańczowy z miętą
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 50 g cukru, 2 soczyste pomarańcze, 1 łyżeczka campari, kilka listków świeżej mięty Sposób przyrządzenia: Cukier zagotować z 1/81 wody. Pomarańcze sparzyć. Z jednego owocu zetrzeć skórkę i dodać do syropu z cukru, gotować na wolnym ogniu ok. 20 minut, następni przecedzić i wlać do metalowej miseczki. Naczynie wstawić do większej miski wypełnionej zimną…
Sałatki z tuńczykiem
Sałatka z tuńczyka
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 40 dag tuńczyka z puszki, 1/2 grejpfruta (opcjonalnie) 1 banan 250 ml majonezu 1 łyżeczka soku cytrynowego 3 jajka ugotowane na twardo słodka papryka, sól 125 ml chudego jogurtu kilka liści sałaty do przybrania. Sposób przyrządzenia: Rybę wyjąć z puszki, osączyć i pokroić na kawałki o jednakowej wielkości. Banany obrać pokroić na plasterki, skropić…
Sałatki
Sałatka z patisonów
by Bahus • • 0 Comments
Składniki: 40 dag młodych patisonów 2 średnie pomidory 1 średnia cebula 2 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżki soku z cytryny cukier i sól do smaku Sposób przyrządzenia: Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory umyć, osączyć i pokroić na ósemki. Patisony umyć i zetrzeć na tarce od jarzyn. Warzywa wymieszać. Olej połączyć z sokiem z…
Grill
Deser z grilla*
by marek • • 0 Comments
*Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Jabłko – 1 szt. Gruszka – 1 szt. Banan – 2 szt. Ciasto naleśnikowe na piwie Ananas świeży – 1 szt. Brzoskwinia – 2 szt. Sos czekoladowy Truskawki Mięta świeża Sposób przyrządzenia: Jabłko, gruszkę i ananasa pokroić na plasterki, posypać cukrem i grillować kilka minut. Banana pokroić na kilka podłużnych…