Składniki:
- 4 białka
- 1 szklanka śmietany kremówki,
- 4 łyżki cukru
- 2/3 szklanki szampana
- 2/3 szklanki likieru kawowego
- Do dekoracji:
- 5 łyżek rozdrobnionych orzechów włoskich
- biszkopty
- starta czekolada
Składniki: 2,20kg łososia 0,40kg krewetek 0,5kg porów 0,30kg cebuli 0,10l. oleju 0,30l. śmietany koperek Sposób przyrządzenia: Pory i cebulę pokroić w plasterki, ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Położyć na nich dzwonki łososia posypać koperkiem i zapiec. Sos spod łososia przetrzeć dodać krewetki, zagotować, dodać śmietanę i resztę koperku.
Składniki: 1 duża puszka pomidorów, 1 cebula, 2 łyżki oleju, 20 dag ryżu, szczypta mielonego szafranu, 1 kostka bulionowa (na 1/2 l wody), 30 dag piersi z kurczaka, 20 dag nasion pinii, 5 dag rodzynków, 1 łyżka masła, 10 dag startego żółtego sera, sól, mielony kminek i pieprz do smaku. Sposób przyrządzenia: Pomidory odcedzić, zatrzymując…
Składniki: 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, 3 ogórki zielone, 1 por, dużo szczypiorku, natki, kopru, majonez, przyprawy; Sposób przyrządzenia: Ziemniaki obieramy, kroimy w dużą kostkę. Ogórki obieramy i także kroimy w kostkę. Por kroimy w cienkie talarki. Szczypior, natkę, koper – wszystko to drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy sól, pieprz i majonez. Zostawiamy w…