Składniki: 2 banany 4 plastry ananasa(z puszki) bita śmietana posikane orzechy wiśnie z konfitury Sposób przyrządzenia: Na talerzykach ułożyć po plastrze ananasa , w środek włożyć po połówce banana. Z bitej śmietany zrobić okrąg wokół plastra ananasa , posypać orzechami. Na wierzchu banana położyć niewielką ilość śmietanki i ćwiartkę wiśni.
Tag: kuchnia
Desery
Sułtańska przekąska
by janekcomupieslizal • • 1 Comment
Motto Janka: Dla mnie frajda jest to, że ktoś z tego może skorzystać Składniki: skórki z pomarańczy, cytryny* orzechy włoskie, obrane ziarna podzielone na 4* rodzynki (najlepiej takie większe) lub inne owoce suszone można również, jak i orzechy laskowe* 1 szklanka wiórków kokosowych 1 szklanka obranych migdałów 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej 1/2 szklanki kakao rozpuszczalnego…
Porady i Ciekawostki
Projektowanie kuchni część 2
by Migd@l • • 0 Comments
Małe rzeczy a cieszą.
Istnieją pewne drobiazgi, które pomogą kucharzom usprawnić ich prace w kuchni. Niestety wszystko ma swoją cenę i na ogół nie małą. Jak na przykład zlew kuchenny z małymi ulepszeniami.
Warto ulokować swe pieniądze w rozdrabniarkę odpadków organicznych. Ile razy bez zastanowienia wyrzucaliście do zlewu obierki warzyw, torebki herbaty czy resztki konsumpcyjne? Montując rozdrabniarkę nie będziecie musieli rozkręcać zapchanych rur. Poza tym takie młynki zapobiegają procesom gnilnym na kuchni i oszczędzają wydatki na opłaty za wywóz śmieci i na segregacji odpadami. Jeśli to was nie przekonało to może zdoła fakt, iż przyczynicie się do ochrony środowiska i do zachowania higieny w kuchni.
Ciastka
Greckie pięty
by joanna.krys • • 1 Comment
Składniki: 2 ½ szklanki mąki 1 masło/margaryna 2 łyżeczki cukru pudru 1 serek homo szczypta soli Sposób przyrządzenia: Wszystkie składniki zagnieść w rękach, odstawić na 1-2 godz. do lodówki Ciasto rozwałkować, szklanką/literatką wycinać kółka, dodać farsz (owoce, dżem, itp.) , sklejać tak jak pierogi. Jeśli nie dodamy do ciasta cukru, pięty możemy nadziewać mięsem, kapustą…
Ciastka
Makaroniki Myszki
by Myszka • • 0 Comments
Składniki: 1kg mąki 1jajko 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mleka 1/2 kostki margaryny 10 dag drożdży 1 łyżeczka octu 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób przyrządzenia: Mleko, cukier i margarynę podgrzać, a następnie dodać rozkruszone drożdże. Mąkę przesiać przez sito do miski. Wymieszać z cukrem waniliowym. Dodać jajko, ocet oraz ciepłe mleko z drożdżami. Dokładnie zgnieść…