Składniki: 2 kostki margaryny lub masła 1 kg mąki tortowej 2 szklanki cukru 1 proszek do pieczenia mały 2 cukry waniliowe 3 jajka Sposób przyrządzenia: Tłuszcz utrzeć z cukrem potem stopniowo dodać jajka, po ubiciu masy dodać proszek i mąkę. Wszystko wyrobić na gładką masę. Ciastka kręcić przez maszynkę z użyciem specjalnej nasadki do robienia…
Tag: kuchnia
Owoce egzotyczne
Owoce egzotyczne – Nieśplik
by Redakcja • • 0 Comments
Nieśplik (Eriobotrya), rodzaj z rodziny różowatych, ok. 10 gatunków występujących na terenie Chin i Japonii. Nieśplik japoński (Eriobotrya japonica) jest dość popularnym drzewem owocowym, uprawianym szeroko w klimacie ciepłym. Owoce do 10 cm średnicy, dojrzewają wczesną wiosną i dlatego są bardzo cenione. Jego kuliste lub gruszkowate jagody osiągają 5 cm średnicy. Ich skórka i miąższ…
Lody
Smażone lody
by darek1980 • • 0 Comments
Zupy
Miso krok po kroku
by dominikab • • 0 Comments
Składniki: 1 litr bulionu drobiowego 4 dag suszonych alg morskich 4 łyżki pasty miso 10 dag sera sojowego tofu 50 ml sake 50 ml białego wina prażony sezam Sposób przyrządzania: Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i odłóż. Wywar zagotuj, dodaj miso. Gotuj przez chwilę, przypraw…
Ciastka
Przysmak kokosowy
by darek1980 • • 1 Comment
Składniki: 75g masła 200g wiórków kokosowych 175g skondensowanego mleka kilka kropli barwnika spożywczego (wg uznania) Sposób przyrządzenia:W rondlu roztopić masło, ciągle mieszając. Dodać wiórki, wymieszać. Wlać mleko i barwnik, ciągle mieszając, gotować 7-10 min. Rondel zdjąć z ognia i przestudzić zawartość. Schłodzoną masę uformować i pokroić na prostokąty. Studzić jeszcze godzinę i podawać. (można…