Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Owoce egzotyczne – Nieśplik

Nieśplik (Eriobotrya), rodzaj z rodziny różowatych, ok. 10 gatunków występujących na terenie Chin i Japonii. Nieśplik japoński (Eriobotrya japonica) jest dość popularnym drzewem owocowym, uprawianym szeroko w klimacie ciepłym. Owoce do 10 cm średnicy, dojrzewają wczesną wiosną i dlatego są bardzo cenione. Jego kuliste lub gruszkowate jagody osiągają 5 cm średnicy. Ich skórka i miąższ…

Miso krok po kroku

Składniki: 1 litr bulionu drobiowego 4 dag suszonych alg morskich 4 łyżki pasty miso 10 dag sera sojowego tofu 50 ml sake 50 ml białego wina prażony sezam Sposób przyrządzania: Algi wakame zalej wodą, podgrzewaj prawie do wrzenia. Bezpośrednio przed zagotowaniem wyjmij je z garnka i odłóż. Wywar zagotuj, dodaj miso. Gotuj przez chwilę, przypraw…

Przysmak kokosowy

  Składniki: 75g masła 200g wiórków kokosowych 175g skondensowanego mleka kilka kropli barwnika spożywczego (wg uznania) Sposób przyrządzenia:W rondlu roztopić masło, ciągle mieszając. Dodać wiórki, wymieszać. Wlać mleko i barwnik, ciągle mieszając, gotować 7-10 min. Rondel zdjąć z ognia i przestudzić zawartość. Schłodzoną masę uformować i pokroić na prostokąty. Studzić jeszcze godzinę i podawać. (można…