Pochodzenie: Midi Pyrénées Rodzina serów: Sery pleśniowe Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: świeży, wyrazisty i słonawy smak o wyczuwalnym orzechowym posmaku Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok Opis: Dojrzewanie sera trwa co najmniej 70 dni ( 3-6 miesięcy ) i odbywa się w naturalnych wapiennych jaskiniach. Miąższ letniego sera jest wilgotny, koloru kości słoniowej,…
Tag: kuchnia
Pstrąg
Pieczone filety z pstrąga z serem ossau-iraty
by Redakcja • • 0 Comments
Składniki: 4 filety z pstrąga 5 cebulek – dymek 75g sera istara ossau-iraty utarta skórka z cytryny 2 łyżki śmietany sól pieprz Przygotowanie: Włóż filety z pstrąga w posmarowane masłem naczynie żaroodporne, dopraw solą i pieprzem. Posyp filety skrojoną świeżą cebulą, utartym serem ossau-iraty i skórką z cytryny. Dodaj następnie dodaj śmietanę i włóż naczynie…
Sery
Ser Ossau Iraty-Brebis des Pyrénées A.O.C.
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Akwitania Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko owcze Smak: ostry smak w miarę dojrzewania staje się coraz bardziej wyrazisty Zawartość tłuszczu: minimum 50% Pora roku: późną wiosną, jesienią, zima Opis: Ser ten będący symbolem Kraju Basków wytwarza się w Pirenejach. Sery typu fermier (farmerskie) wytwarzane są w szałasach górskich. Wyróżnia się trzy główne…
Sery
Ser Chaumes
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Akwitania Rodzina serów: Sery miękkie Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: delikatny, kremowy o aromacie orzechowym Zawartość tłuszczu: 50% Pora roku: cały rok Opis: Regionem produkcji tego sera jest Perigord w południowo-zachodniej Francji. Jest to ser współczesny, przemysłowy, maziowy. Jego przepis jest oparty na recepturze tradycyjnych serów trapistów. Miękka skórka odznacza się głębokim, mandarynkowym kolorem.…
Sery
Ser Tomme de Savoie
by Redakcja • • 0 Comments
Pochodzenie: Rodan Alpy Rodzina serów: Sery półtwarde Rodzaj mleka: mleko krowie Smak: delikatny z z wyczuwalną nutą polnych kwiatów i orzechów włoskich Zawartość tłuszczu: 45% Pora roku: cały rok Opis: Jest to stary, górski ser produkowany w Sabaudii. Najlepsze sery oznaczone są napisem "Lait Cru", co oznacza, że zostały wytworzone z mleka surowego. Według starego…