Składniki:12 owoców liczi świeżych lub konserwowanych1.2 szklanki cukry½ szklanki wodykilka łyżek dżemu pomarańczowego Sposób przyrządzenia:Owoce liczi obrać, przekroić na połowę, usunąć pestki. Jest to raczej trudne więc polecam owoce z puszki. W rondlu o grubym dnie lekko zrumienić cukier, dodać wodę, powoli gotować mieszając aż cukier całkowicie się rozpuści, dodać owoce, gotować aż karmel zgęstnieje,…
Tag: kuchnia
Desery
Banany w rumie z bitą śmietaną
by Kinga • • 0 Comments
Składniki:6 bananów2 łyżki rumu½ szklanki cukru2 łyżki dobrego masła1, 5 szklanki śmietany kremówki Sposób przyrządzenia:W rondlu rozgrzać masło, dodać cukier i rum, mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Banany obrać pokroić na kawałki, dodać do rondla i mieszając delikatnie podgrzewać 1 minutę. Śmietanę ubić na pianę. Na talerzyki deserowe wyłożyć ozdobnie śmietanę, a na środku…
Kremy
Truskawki w kremie
by Krystyna • • 0 Comments
Lody
Lody po grecku
by Daga • • 0 Comments
Składniki:5 dkg rodzynek sułtańskich2 łyżki rumu1 szklanka dobrej śmietany½ szklanki cukru pudrucukier waniliowy do smaku Sposób przyrządzenia:Rodzynki zalać ciepłą przegotowaną wodą, pozostawić je w niej na 1 godzinę aby napęczniały, odcedzić. Tak przygotowane rodzynki zalać rumem, wymieszać i odstawi ć na kolejne 30 minut. Śmietanę zmiksować z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać rodzynki z…
Desery
Mrożony deser bananowo truskawkowy
by Marta • • 0 Comments
Składniki:1 szklanka dorodnych, pokrojonych w kostkę truskawek1 szklanka śmietany kremówki10 dkg białej czekolady2 lub jeśli małe 4 żółtka jaj2 banany3 łyżki soku z cytrynycukier puderNaleśniki:25 dkg mąki1 szklanka mleka1 szklanka wody mineralnej gazowanej2 jajkasól do smaku Sposób przyrządzenia:Zacznijmy od przygotowania naleśników. Jajka, sól i mleko zmiksować, dodać mąkę, mieszać aż ciasto będzie jedwabiście „gładkie”, dodać…