Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Ptysie z masą serową

Składniki:250 ml. wody10 dag. masła15 dag. mąkisol, pieprz4 jajkałyżeczka cukru2 serki topione20 dag. szynki1/2 pęczka botwinki Sposób przyrządzenia:Wodę zagotować z masłem i zdjąć z ognia. Dodać mąkę, sól, cukier i wymieszać drewnianą łyżką. Podgrzewać , aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek rondla. Zdjąć z ognia. Kolejno wbijać jajka i dokładnie wymieszać. Porcję ciasta wycisnąć na…

Gruszki w śmietankowo waniliowym sosie

Składniki:4 gruszki2 łyżki masłaNa sos:łyżka masłaszklanka śmietanypół szklanki mleka2 żółtka2 łyżki cukrucukier waniliowy5 goździkówsok z połowy cytryny1/2 łyżki mąki Sposób przyrządzenia:Do mleka dodać goździki, cukier waniliowy , zagotować i odstawić. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki i smażyć na maśle przez 10 minut. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Jedną łyżkę masła stopić na tej samej patelni ,wymieszać…

Zapiekane truskawki

Składniki: mrożonka truskawki 3 jajka śmietana słodka 30% – 4 łyżki cukier puder – 4 łyżki mrożonka śliwki bez pestek- ½ opakowania syrop klonowy – 2 łyżki śliwowica – 1 łyżka masło do smarowania foremek listki świeżej mięty Sposób przyrządzenia:Przygotowanie truskawek: Jajka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Następnie dolewamy śmietanę i dokładnie mieszamy.…

Kajmakowe chrupanki

Składniki:50 dkg mieszanki płatków śniadaniowych25 dkg słonecznika i rozdrobnionych orzechów40 dkg masy kajmakowej20 dkg masła lub margaryny Sposób przyrządzenia:Słonecznik i rozdrobnione orzechy lekko przyrumienić na suchej patelni. W rondlu rozpuścić masło, dodać wyprażone orzechy i słonecznik, płatki śniadaniowe, kajmak. Dokładnie wymieszać. Odpowiednio dużą, płytką blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem piekarniczym, wylać na nią zawartość rondla,…