Składniki:
4 gruszki
2 łyżki masła
Na sos:
łyżka masła
szklanka śmietany
pół szklanki mleka
2 żółtka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
5 goździków
sok z połowy cytryny
1/2 łyżki mąki
Sposób przyrządzenia:
Do mleka dodać goździki, cukier waniliowy , zagotować i odstawić. Gruszki obrać, podzielić na ćwiartki i smażyć na maśle przez 10 minut. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Jedną łyżkę masła stopić na tej samej patelni ,wymieszać z mąką i rozprowadzić uprzednio przygotowanym mlekiem. Zagotować. Żółtka utarte z cukrem na kogel-mogel wymieszać ze śmietaną i sokiem z cytryny. Dodać do mleka i zamieszać. Zalać gruszki sosem i zapiekać 10 minut w temp. 175 stopni.
Przepis nadesłany na konkurs Wakacyjny konkurs Pychotka.pl i Manta. Marzena Gad