Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia

Bounty domowe

Składniki:
• wiórki kokoswe 20 dkg
• śmietana kremówka 100 ml
• cukier puder 7 dkg
• masło 7 dkg
• czekolada mleczna 20 dkg
• esencja rumowa

Sposób przyrządzenia:
Masło rozpuszczamy ze śmietaną. Lekko studzimy, dodajemy kokos i puder. Mieszamy dokładnie, dodajemy esencję. Chłodzimy w lodówce przez godzinę. Formujemy kuleczki i układamy je na talerzu wyłożonym folia spożywczą. Schładzamy w lodówce. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej bounty – można pomóc sobie wykałaczkami (obracamy je nimi). Układamy z powrotem na talerz i do lodówki.
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.

Czekolada domowa

Składniki:
– pół kostki margaryny
– 1 szklanka cukru
– 3 łyżki cukru waniliowego
– 3 łyżki kakao
– pół paczki mleka w proszku
– 1/4 szklanki wody

Sposób przyrządzenia:
Taką czekoladę robiła nam moja mama kiedy byliśmy dziećmi – to taki smak dzieciństwa. Margaryne z cukrem roztopić stale mieszając, dodać cukier waniliowy, wodę i kakao. Odstawić z ognia ,przestudzić ,dodać mleko i dobrze wymieszać. Wylewamy na talerz a gdy ostygnie wstawiamy do lodówki -możecie dodać do niej bakalie lub orzechy .
Przepis nadesłany na konkurs "Muza Ramsaye" przez Ewelosa.

Jabłko po kasztelańsku

Składniki:6 dorodnych jabłek½ szklanki cukru1 szklanka wody1 cytrynacukier waniliowy do smaku Sposób przyrządzenia:Jabłka umyć, osuszyć, przekroić wzdłużnie na połowę, usunąć rdzeń i gniazda nasienne. W rondlu doprowadzić do wrzenia wodę, ,dodać cukier, a gdy ten się rozpuści dodać jabłka i gotować do 10 minut. Jabłka wyjąć łyżką cedzakową, ułożyć na półmisku. Syrop zredukować, dodać sok…

Zapiekane, nadziewane śliwy

Składniki:50 dkg dużych śliw2 łyżki pestek dyni1 łyżka pestek słonecznika1,5 łyżki orzechów nerkowca, ziemnych itp3 łyżki miodu Sposób przyrządzenia:Owoce dokładnie umyć, osuszyć. Każdą ze śliw przeciąć nożem wzdłuż na dwie połowy, usunąć pestkę, łyżeczką dodatkowo pogłębić wgłębienie. Ziarna posiekać, wymieszać z miodem. Tak przygotowanym farszem napełniać wgłębienia w połówkach śliw. Zapiec przed podaniem przez 25…