Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia wędkarska

Ryba z bazylią.

Skład:

  • filety z dorsza albo innej ryby (ostatnio zakochałam się w rybie pod tytułem panga, nie mam pojęcia, co to takiego, ale jest naprawdę dobra, delikatna)
  • cebula
  • pomidory
  • świeża bazylia (może być, rzecz jasna, suszona)
  • sól pieprz
  • sok z cytryny
  • masło

Filetowanie ryb krok po kroku

Filetowanie ryb nie jest trudne, przy odrobinie wprawy i posiadając odpowiednie narzędzie czyli nóż do filetowania, nawet proste. Filetowanie zaczynamy od głowy, nacinając rybę tuż przy głowie aż do kręgosłupa. Nie należy odcinać głowy. Przecinamy rybę wzdłuż grzbietu, nóż prowadząc powoli po ości kręgosłupa, to cięcie jest bardzo łatwe. Cięcie to kończymy niedaleko ogona. Po…