Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Kuchnia polska

Ziołowa wątróbka z grilla

Składniki: 1 kg wątróbki (cielęca lub wieprzowa) cebula ulubione zioła pomidory suszone w zalewie mleko Sposób przyrządzenia: Wątrobę pokroić i namoczyć na około godzinę w mleku. Odsączyć. Zioła posiekać, cebulę obrać i pokroić w plastry. Wątróbkę obtoczyć w posiekanych ziołach, przyprawić solą i pieprzem, posmarować zalewą z suszonych pomidorów. Wątróbkę upiec na grilu, podawać z…

Naleśniki cytrynowe

Dać kubek mąki, 4 żółtka, skórkę otartą z całej cytryny; bić 1/2 godziny w jedną stronę, poczym przymieszać białka ubite na pianę i lać na patelnię posmarowaną masłem. Z całej masy można zrobić 4-5 naleśników; smażyć je, nie przewracając. Gdy ciasto z wierzchu obeschnie, zacisnąć je sokiem cytrynowym, posypać grubo cukrem, zwinąć w trąbkę i…

Surówka z kapusty pekińskiej 2

Składniki: 1 duża główka kapusty pekińskiej 8 dag migdałów 15 dag suszonych śliwek bez pestek 4 mandarynki 3 jogurty naturalne cukier sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Kapustę opłukać, osączyć, pokroić wzdłuż na pół i pociąć na dwucentymetrowe paski Migdały sparzyć, obrać i posiekać. Śliwki umyć i pokroić w paski. Mandarynki obrać i podzielić na cząstki. Jogurt…

Sandacz lub szczupak szpikowany

Oskrobanego sandacza lub szczupaka wyprawić i oczyścić. Po obu stronach grzbietu wykrajać skórę na 4 palce szeroko i naszpikować grzbiet cienko krajaną słoninką, obłożyć go w plastry krajaną cebulą i pietruszką, zalać przegotowanym i wystudzonym octem, i niech tak godzinę stoi. Wysmarować masłem wanienkę miedzianą, rybę obłożyć cienko krajanymi plastrami słoniny świeżej, włożyć do wanienki…

Szczupak w naturalnym sosie

Oczyściwszy szczupaka, pokrajać go w kawałki, posolić, niech tak parę godzin poleży. Nakrajać cienko pietruszki, selera, marchwi, usiekać parę cebul, wysmarować rondel grubo masłem, włożyć warstwę włoszczyzny, przesypać korzeniami, potem warstwę szczupaka, kawałek masła, znów warstwę włoszczyzny i kawałek masła, przykryć mocno pokrywą i niech się tak dusi na wolnym ogniu pół godziny. Przed wydaniem…