Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: Kuchnia polska

Lumpia z łososiem ( ze zdjęciami )

Składniki: 6 arkuszy ciasta ryżowego 150g świeżego łososia ( filet ) 100g świeżych krewetek ( szarych ) 1 duża marchew 1 duży por 100g małych pieczarek ( świeżych lub z puszki ) 100g bambusa z puszki 6-8 szt. grzybów shii-take ( suszonych ) 1 łyżeczka masła mieszanka chińskich przypraw pieprz ( mieszany ), sól 1…

Szczupak po warmińsku

Składniki: 80 dag szczupaka, 6 dag tłuszczu, 150 dag ziemniaków, 25 dag śmietany, sól i pieprz. Sposób przyrządzenia: Rybę podzielić na porcje, posolić. Obrane ziemniaki pokroić w plastry, gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez ok 5 min. Odcedzić. Żaroodporne naczynie wysmarować tłuszczem, włożyć ziemniaki i rybę, dodać pieprz, zalać śmietaną i piec w średnio nagrzanym…

Sałatka z pomarańczy z czarnymi oliwkami

Składniki: 4 dojrzałe pomarańcze, 1 szalotka, 10 dag czarnych oliwek, 2 łyżki octu winnego sól, pieprz, 2 łyżki oliwy z oliwek Sposób przyrządzenia: Skórkę z pomarańczy ściąć nożem, usuwając ukrytą pod spodem, białą, miękką skórkę. Owoce pokroić w poprzek w cienkie plasterki, ułożyć na czterech talerzach na okrągło. Posypać drobno pokrojoną szalotką. Oliwki pokroić na…

Patelnia z pikantnym mięsem mielonym

Składniki: 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 400 g mięsa mielonego wolowego 300 g makaronu – sprężynki sol, pieprz, papryka mielona 1 papryczka chili 1 puszka groszku 300 g pieczarek 1 puszka pomidorów 3 łyżki przecieru pomidorowego Sposób przygotowania: Cebule i czosnek dokładnie posiekać i wrzucić na rozgrzany olej, poddusić, dodać mięso mielone…

Pierogi leniwe z serem

Wziąć świeżego twarogu 1 litr nie bardzo pełen lub 3 duże kawałki, lecz uważać, żeby nie był kwaśny. Jeżeli jest bardzo suchy można trochę śmietany dodać, dodać 2 lub 3 łyżki klarowanego masła, grupkę cukru, soli, 6 żółtek i utrzeć dobrze w donicy, żeby grupek nie było, potem dosypać kilka łyżek mąki i znów dobrze trzeć. Jeżeli się uważa, że masa nie będzie za rzadka, natenczas domieszać lekko dobrze ubite białka. Posypać stolnicę mąką, masę na nią .wyłożyć i jeżeli za rzadka, w takim razie wgnieść mąki, lecz nie za wiele, żeby pierogi były pulchne; można jeden na próbę ugotować, jeżeli się w wodzie nie rozejdzie, wtenczas robić pierogi wyżej wskazanym sposobem i spuszczać do gotującej osolonej wody; gdy spłyną na wierzch i parę razy się zagotują, wybrać je durszlakową łyżką na półmisek i polać masłem zrumienionym z tartą bułką. Można je także piec na maśle w brytfannie i podać do nich ubitą śmietanę.