Skład: 3 duże żółtka 1/8 szklanki cukru (kilka łyżek) 2 łyżki wytrawnego wina Sposób przyrządzenia: Wymaga pewnej wprawy w wykonaniu. Polega to na tym, aby ubić żółtka z cukrem i winem na parze do uzyskania gęstego kremu bez zrobienia słodkiej jajecznicy. Najpierw ubić na zimno w metalowej misce wszystkie składniki, następnie ustawić na garnku z…
Tag: kuchnia myśliwska
Łosoś
Łosoś norweski w ziołowej marynacie.
by Romek • • 0 Comments
Skład: filety z łososia posiekany koperek i pietruszka 10 ziaren kolendry 10 ziaren pieprzu 1 ziarenko ziela angielskiego 1 łyżka octu winnego oliwa z oliwek odrobina cukru Sposób przyrządzenia: Przygotować marynatę. Drobno posiekany koperek i natkę pietryszki połączyć z oliwa z oliwek octem winnym, grubo zmielonymi przyprawami ziołowymi, solą i cukrem. Bardzo dokładnie wymieszać. Umyty…
Łosoś
Czosnkowy łosoś norweski.
by Romek • • 2 komentarze
Skład: 50dkg filetów z łososia 1 cebula czosnek wg uznania śmietaną bulion drobiowy mąka oliwa sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę umyć, osuszyć, przyprawić, panierować w mące u usmażyć na złoty kolor. Odstawić i utrzymywać w cieple. Na pozostałym ze smażenia ryby tłuszczu zeszklić obrane i pokrojone w kostkę cebulę i czosnek, dodać śmietanę, przyprawić. Sos…
Sałatki
Sałatka nicejska.
by A. • • 0 Comments
Co to znaczy sałatka nicejska, czyli "salat Nicoise". Jest to sałatka z jarzyn z dodatkiem ryby, zwłaszcza tuńczyka i raczej tylko tuńczyka o ile ja wiem. Komponuje się ją z pomidorów, oliwek, ugotowanych i krojonych w kostkę ziemniaków, jajek (na twardo), zielonej sałaty i innych gatunków sałaty "mesclun" czyli mieszanek sałat, można dodać pomidory w…
Sałatki
Sałatka z pieczarek.
by A. • • 0 Comments
Skład, sposób wykonania: Ja nie obieram ze skórki, nie trzeba, płuczę po jednym pod bieżącą wodą kapeluszem do góry, ostrożnie, aby się woda nie dostała do wnętrza, bo strasznie nasiąkają, dlatego nie można wrzucać do miski z woda. Polecane jest czyszczenie miękką szczoteczką na sucho, ale ja wole umyć. Potem kroi się w cieniutkie pół-plasterki…