Więcej przepisów na ciasto pod pizzę:
• Ciasto na pizzę 2
• Cienkie ciasto na pizze z serem
• Ciasto na pizzę (wg Bohuna)
• Ciasto do pizzy (wg Tinca)
Zapraszamy do działu: przepisy na pizzę
Wielu osobom, a w tym i mnie sprawia trudność wykonanie dobrego ciasta na spód pizzy. Postanowiłem więc poszperać w Internecie i zebrać tutaj w jednym miejscu to co na ten temat piszą inni.
Pewnie zdziwi was wszystkich fakt, że w przepisie znalazły się gotowane ziemniaki. Owszem mnie też to najpierw zdziwiło, ale biorąc pod uwagę fakt, że eksperymentuję z ciastem do pizzy już ładnych kilkanaście lat, postanowiłam przepis wypróbować. Jeśli ktoś nie wie na czym polega tajemnica ciasta z Pizza Chat lub z Telepizzy to są to właśnie ziemniaki. Nie zmieniają one smaku ciasta, ale powodują , że smak i konsystencja ” spodu ” jest niepowtarzalna. Wyrabiając ciasto na pizzę nie bawię się w żadne robienie zaczynów czy innych podobnych bzdur, jak również w proporcje składników. Biorę wszystko na tzw. „oko”. Kiedy ściśle trzymałam się przepisów ciasto nigdy mi się nie udawało. Tak więc wszystkie składniki mieszam ze sobą (drożdże rozkruszam w palcach i wrzucam do pozostałych składników), dodaję ziemniaki w ilości mniej więcej 1/4 pozostałych składników do kupy wziętych. I wyrabiam na pewno nie tak długo jak to podają inne przepisy tylko do momentu aż wszystkie składniki się wymieszają. Jeśli ciasto nie „odchodzi mi od ręki” po prostu dosypuję na „oko” mąki i już. Konsystencja ciasta powinna być taka jak na kopytka ( chodzi mi o gęstość ciasta, nie o proporcje ziemniaków), tak żeby później było łatwo ciasto rozwałkować. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.
Agnieszka
Read more →