Skład: filet z tilapii mąka wiórka kokosowe masło cytryna oliwa z oliwek sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Filet dokładnie umyć i osuszyć. Skropić sokiem z cytryny, przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Mąkę wymieszać z wiórkami kokosowymi i w tej mieszance obtoczyć kawałki ryby. Masło rozgrzać na patelni razem z oliwą i…
Tag: kuchnia myśliwska
Łosoś
Łosoś z rusztu lub patelni.
by Romek • • 3 komentarze
Ryby
Miętus w śmietanie zapiekany.
by Romek • • 0 Comments
Skład: miętusa łyżka masła 1 mała cebula szklanka dobrej śmietany sól, pieprz Sposób przyrządzenia: Rybę dokładnie umyć, osuszyć, wyfiletować. Cebulę obrać pokroić w kostkę. W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem układać warstwami rybę, cebulę i wiórka masła. Każdą warstwę przyprawić. Podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika. Gdy ryba dochodzi zalać wszystko śmietaną i ponownie wstawić…
Desery
Sorbet Margarita Jalapeno
by A. • • 0 Comments
Skład:1 szklanka wody 1/2 cukru 2 papryki jalapeno przekrojone wzdłuż i bez pestek 1/2 szklanki tequila 1/4 szklanki świeżego soku z lime (może można zastąpić cytrynowym, ale lime ma specjalny smak) 1/4 szklanki Triple Sec lub inny pomarańczowy likier ósemki lub plasterki lime do dekoracji (niekoniecznie) Sposób przyrządzenia: Wodę zagotować z cukrem do rozpuszczenia, skręcić…
Desery
Sorbet cytrynowy.
by A. • • 0 Comments
Skład:(na 6 porcji) skórka z cytryny pokrojona w cieniutkie paseczki i w poprzek, aby uzyskać malutkie kwadraciki szklanka wody pół szklanki cukru pół szklanki soku z cytryny pół szklanki wody mineralnej lub seltzer 1 białko sztywno ubite 1 dłuższy pasek/skręt skórki cytrynowej do dekoracji Sposób przyrządzenia: Wodę z cukrem i posiekaną skórką gotować 5 min.,…