Oto sałatka z tuńczyka wysmienita jako przystawka Składniki : 2 puszki tuńczyka w oleju 2 małe majonezy 40 dag sera żółtego(najlepiej mocno słony) 3 ogórki kiszone 2 łyżki musztardy 7 jaj Sposób przyrządzenia: Składniki układamy warstwami, nie mieszamy ich ze sobą. 1-wsza warstwa: utarte na tarce o najwiekszych oczkach białka z jaj 2-ga warstwa: połowa…
Tag: kuchnia myśliwska
Karp
Galantyna z karpia po polsku*
by marek • • 0 Comments
* Cykl – przepisy mistrzów. Składniki: Filety z karpia (ze skórą, bez ości) – 1000 g Cebula (obrana) – 80 g Seler (obrany) – 30 g Wino białe wytrawne – 0,05 l Bułka – 100 g Masło – 50 g Mleko – 0,08 l Jaja – 2 szt. Sól Pieprz czarny (świeżo zmielony) Gałka muszkatołowa…
Desery
Truskawki w czekoladzie.
by Viesja • • 0 Comments
Składniki: 250g truskawek czekolada gorzka-kilka kostek śmietana cukier-puder bita śmietana Sposób przyrządzenia: Truskawki myjemy i osuszamy zostawiając szypułki. Czekoladę podgrzewamy , dodajemy trochę śmietany. Dwa talerze posypujemy cukrem-pudrem. Truskawki do połowy zanurzamy w czekoladzie i kładziemy na talerze. Dekorujemy bitą śmietaną. Deser nadaje się na Walentynki, ponieważ truskawki w czekoladzie to znany afrodyzjak. Smacznego!
Nie posortowane
Cannelloni
by Viesja • • 0 Comments
Składniki: 10 szt. cannelloni 200-250 g startego żółtego sera Nadzienie: ok.500g mielonej wołowiny 4-5 plastrów włoskiej mortadeli 1 duża cebula tłuszcz do smażenia pieprz i sól 5-6 łyżek sosu pomidorowego Sposób przyrządzenia: Pokrojoną cebulę podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zmielone mięso. Smażymy, ciągle mieszając, aż mięso będzie miękkie. Dodajemy sos pomidorowy, pokrojoną mortadelę, dobrze mieszamy i…
Ryby
Mintaj na cebuli po Henrykowsku
by Heniek • • 0 Comments
Jest to bardzo łatwy, bardzo prosty, bardzo szybki i dietetyczny sposób przyrządzenia filetów z mintaja. Filety dokładnie rozmrozić, umyć, osączyć i lekko osolić. Na patelnię wlać łyżkę stołową oleju. Cebulę pokroić w grube plastry i ułożyć na patelni, przykrywając całe dno, lekko posolić i trochę poddusić. Ułożyć filety jedną warstwą na cebuli. przykryć i dusić…