Składniki: 8 ćwiartek kurczaka(koniecznie z nóżką) 8 ząbków czosnku 8 łyżeczke vegety 8 łyżeczek masła 8 łyżeczek cukru sól,pieprz tłuszcz Sposób wykonania: Blachę posmarować tłuszczem.Ćwiartki kurczaka umyć,dokładnie osuszyć.Posolić ,popieprzyć i odstawić w chłodne miejsce.Zrobić karmel:cukier zagotować z niewielką ilością wody i trzymać na małym ogniu,stale mieszając,aż nabierze brązowego koloru.Do karmelu dodać szybko vegetę,masło i wyciśnięty…
Tag: kuchnia myśliwska
Grillowane ziemniaki
Ziemniaki z ogniska czyli duszone
by Paweł • • 1 Comment
Rozpoczynamy sezon gilowy 2005 chciałem Wam przedstawić przepis na ziemniaki duszone. Potrawa znana w niewielu regionach polski choć ostatnio rozpowszechnia się bardzo szybko / i bardzo dobrze / .Pochodzenie duszonych przypisuje się zachodnim sąsiadom ,danie uległo spolszczeniu na Śląsku gdzie jest od lat nieodzownym elementem imprez i zabaw plenerowych. Składniki: ziemniaki cebula marchewka pory buraczek…
Łosoś z grilla
Łosoś z grilla
by rendus • • 1 Comment
Składniki: 4 porcje: 4 dzwonki łososia (około 70 dag) pół szklanki gęstej śmietany 2 cebule sok i skórka otarta z cytryny 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól Wykonanie: Śmietanę wymieszaj z solą i otartą skórką z cytryny. Umyte i osuszone dzwonki łososia natrzyj śmietaną, nadziej na rożen lub upiecz na grillu. Cebulę drobno pokrój, skrop…
Grill
Kotlety wieprzowe z grilla
by rendus • • 0 Comments
Składniki: 800 g schabu 2-3 łyżki oliwy po łyżce pokrojonej zielonej pietruszki i szczypiorku jarzynka pieprz Wykonanie: Mięso opłucz, osusz i usuń kości kręgosłupa. Następnie pokrój je na kotlety grubości 1,5 cm tak, aby każdy kotlet miał kostkę żebrową. Kostki oczyść z błonki, mięso lekko rozbij. Teraz wymieszaj oliwę z pietruszką, szczypiorkiem, jarzynką do mięs…
Sałatki
Melon z krewetkami – sałatka
by rendus • • 1 Comment
Składniki: 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 30 dag krewetek 2 melony 2 pomidory łyżki soku z cytryny 1 cała cytryna koper, sól, pieprz Wykonanie: Melony przekroić na pół, usunąć pestki. Miąższ wydrążyć pokroić w kostki. Pomidory pokroić w ósemki. Majonez połączyć z jogurtem i sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem. Krewetki połączyć…