Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tag: kuchnia myśliwska

Bavarois ryżowe z sosem czekoladowym

Składniki na 4 porcje: 190g ryżu (ok.10 łyżek ) 4 listki żelatyny ( 3g listek ) lub 2 łyżki sypkiej 1,65ml mleka 125ml śmietany 2,5 łyżki Amaretto lub inny likier migdałowy 1 łyżeczka ekstraktu wanilii 1,5 łyżki cukru 30g oczyszczonych migdałów 125ml sosu czekoladowego Sposób przyrządzenia: Ryż ugotować w osolonej wodzie, aż będzie miękki. Żelatynę…

Sałatka z kapusty pekińskiej i sardynek

Składniki: 1 puszka sardynek w oleju 50 dag kapusty pekińskiej 15 dag gotowanego makaronu nitki 1 cebula czerwona 1 łyżka sosu z sardynek 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1/2 cytryny 3 łyżki oleju sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: W salaterce przygotować zalewę z soku z cytryny, sosu z sardynek, oleju, soli i pieprzu.…

Pstrąg w pieczarkach

Składniki: 4 pstrągi 30 dag pieczarek 8 małych cebulek po pęczku natki i szczypiorku 1 szklanka śmietanki 1 jajko 20 dag boczku 4 jabłka 1 szklanka białego wytrawnego wina sok z cytryny imbir sól pieprz 5 dag masła Sposób przyrządzenia: Pstrągi sprawić, dokładnie umyć na zewnątrz i w środku, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posolić,…

Deser gruszkowy z lodami

Składniki: 4 gruszki 1 łyżka koniaku 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny cukier do smaku ( 1-2 łyżek ) 1 łyżka żelatyny bita śmietana sos czekoladowy lody waniliowe lub inne karmelizowane orzechy lub pestki słonecznika Sposób przyrządzenia: Dojrzałe gruszki obieramy i usuwamy gniazda nasienne. Miksujemy je dokładnie, z 4 gruszek wyjdzie nam…

Pstrąg po Orlicku

Składniki: 1 pstrąg 1 cebula 1 cytryna 3 łyżki masła czosnkowego natka pietruszki 1 łyżka vegety, sól, mąka Sposób przyrządzenia: Wypatroszonego, ale nie oskrobanego pstrąga solimy, doprawiamy vegetą i skrapiamy cytryną. Faszerujemy pokrojoną w talarki cebulą i drobno posiekaną natką pietruszki. Do środka dodajemy też trochę masła czosnkowego. Tak przygotowanego pstrąga obtaczamy w mące i…