Składniki: 225 g ugotowanych krewetek 1 cebula dymka ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 białko 3 cienkie kromki pszennego chleba 4 łyżki ziarna sezamowego olej szczypiorek Sposób wykonania: Krewetki razem z dymką zmiksować na gładką masę po czym dodać sos sojowy, sól, mąkę oraz białko. Całość dokładnie wymieszać.…
Tag: kuchnia chińska
Porady i Ciekawostki
Sajgonki naleśnikowe
by Jurek Zagórski • • 0 Comments
Porady i Ciekawostki
Pierożki z chudego kurczaka
by Beata Kolasa • • 0 Comments
Składniki:
- 175 g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju roślinnego
- 6 łyżek wrzątku
- olej
- 125 ml wody
- 150 g chudego kurczaka
- 25 g kiełków bambusa z puszki
- 2 cebule dymki
- ½ małej czerwonej papryki
- ½ łyżeczki chińskiej przyprawy curry
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- dymka
- sos sojowy
Porady i Ciekawostki
Chrupiące krabowe pierożki
by Róża Trzeciak • • 0 Comments
Składniki: 175 g mięsa z krabów 50 g ponikła słodkiego z puszki 1 czerwona chili 1 cebula 1 łyżka mąki kukurydzianej 1 łyżeczka wytrawnego sherry 1 łyżeczka jasnego sosu sojowego ½ soku z limonki 24 arkusze ciasta wonton olej plasterki limonki Sposób wykonania: Do mięsa z krabów dodać posiekana dymkę, chili, ponikało, sherry, sok z…
Porady i Ciekawostki
Wieprzowina z kiełkami bambusa
by Artur Dąbkowski • • 0 Comments
Składniki: 400 g mielonej wieprzowiny 2 cebule dymki 50 g kiełków bambusa z puszki 1 łyżka jasnego sosu sojowego 1 łyżka wytrawnego sherry 2 łyżeczki oleju sezamowego 2 łyżeczki cukru pudru 1 białko 4 ½ mąki kukurydzianej 24 arkusze ciasta na pierożki wonton Sposób wykonania: Do wieprzowiny dodać posiekana dymkę, kiełki bambusa, sherry, sos sojowy,…