
Składniki:
- ½ kg różnych owoców leśnych
- 2 brzoskwinie
- 2-3 opakowania galaretki owocowej
- ½ szklanki pełnotłustego mleka
- 1 cukier waniliowy

Składniki: 10 dkg malin 10 dkg truskawek 10 dkg jeżyn 10 dkg porzeczek 10 dkg wiśni 1 łyżka żelatyny 4 żółtka 1/3 szklanki cukru kieliszek białego wina szklanka kremówki sok z cytryny Sposób przyrządzenia: Owoce umyć, osuszyć, wydrylować pestki z wiśni, truskawki pokroić na kawałki. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach zimnej wody. Żółtka z cukrem…
Składniki: 4 żółtka 15 dkg cukru 12 łyżek białego wytrawnego wina skórka otarta z cytryny Sposób przyrządzenia: W misce utrzeć do białości żółtka z cukrem, dodać otartą skórkę cytrynową. Włożyć miskę do naczynia z wrzącą wodą i dodając po łyżce wina, ubijać masę trzepaczką, lub mikserem, aż powstanie gęsty krem. Podawać na gorąco w szklanych…
Składniki: 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 1 świeża laska wanilii Sposób przyrządzenia: W rondlu z grubym dnem zagotować 1 szklankę mleka, ¾ szklanki cukru, 1 świeżą laskę wanilii. Gotować, aż masa zgęstnieje, podawać na gorąco lub na zimno.
Składniki: 6 gruszek z kompotu Polewa: ½ kostki masła ½ szklanki wody 1 ½ szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki kakao kilka kropli olejku rumowego lub kieliszek koniaku ½ szklanki rodzynek Sposób przyrządzenia: Połówki gruszek osączyć z kompotu, ułożyć na półmisku. Przygotować polewę. Wszystkie składniki wymieszać, gotować w rondelku ciągle…